Soğuk savaş sonrası Hindistan-ABD ilişkileri: Neorealist perspektiften bir analiz
Post-cold war Indo-US ties: An analysis from the neo-realist perspective
  1. Tez No: 597071
  2. Yazar: SADİA KHANUM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADET GÜLDEN AYMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik İlişkiler, Hindistan, ABD, Çin, Güney Asya, Soğuk Savaş, Yeni Gerçekçilik, Hegemonya, Güç Politikaları, Strategic Ties, India, China, South Asia, post-Cold War, Neorealism, Hegemony, Power Politics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Hindistan-ABD'nin Soğuk Savaş sonrası dönemde (90'lı yılların başında tek kutuplu bir bölgede ve 2000'lerin başında ortaya çıkan çok kutuplu bir dünyada) stratejik bağlarının büyümesinin çok açıklaması vardır, ancak ilerleyen bağlarını anlamak için en ilginç ve pragmatik yaklaşım sistem yapısı yaklaşımıdır. Yeni-Gerçekçiliğin sistem yapısının birimlere egemen olduğu ve devletlerin maddi kazanımlar açısından azami güç elde ederek her zaman güvenliklerini en üst düzeye çıkarmaya çalıştığı varsayımı, Hindistan ve ABD'nin büyüyen stratejisini açıkmaktadır. Hegemonik güçleri Çin'in yükselişine karşı elinde tutmak için karşılıklı çıkarlar ve arzu her iki ülkeyi bir araya getirir. Hindistan adına, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumak için bazı tarihi fobiler vardır. Dünya siyasetinde saygın bir yer edinme ve bölgedeki hegemonik statüyü kazanma çok eski arzusu, Soğuk Savaş sonrası dönemde yıllarca süren güvenilen arkadaşı Sovyetler Birliği'nden mahrum kaldığında Hindistan'ı ABD ile yakın ilişkiler kurmaya zorladı. Hindistan ve ABD ortak çıkarları paylaşmaktadır ve yükselen Çin karşısında yaşanan korkular ve yakın ve uzak bölgelerde ekonomik genişlemesini içermeleri onların temel endişesidir. Pek çok politik, ekonomik ve çevresel sorunla ilgili birçok çelişki olmasına rağmen, Hindistan ve ABD, özellikle Asya'daki güvenlik alanında işbirliği yapmaya isteklidir.
Özet (Çeviri)
India-US growing strategic ties in the post-Cold war period have so many explanations but the most interesting and pragmatic approach to understand their growing ties, in a unipolar in early 90s and an emerging multipolar world in early 2000s, is the system structure approach. The main assumption of Neorealism that structure dominates the units and states always desire to maximize their security by grabing maximum power in terms of material gains explains the growing strategic ties of India and the US. Mutual interests and desire to keeping the hegemonic powers in hand in the face of rise of China bring both countries together. On the part of India, there are some historic phobias to protect its territorial integrity and independence. The ages old desires to ensure a respectable place in the world's politics and attaining the hegemonic status in the region forced India to build close ties with the US in the post-Cold War period especially when it was deprived of its decades old trust worthy friend, the Soviet Union. China's economic development created opportunity for her to go abroad in the search of global markets for her exports. India and the US share the mutual interests and fears to contain the rising China and its economic expansion in the near and far regions. Despite having many contradictions on plenty of political, economic and environmental issues, India and the US are willing to cooperate in the security domain specially in Asia.