Suriyeli sığınmacıların emek piyasasına dahil oluşunun Türkiyeli emekçilerin göçmen algısına etkisi
The effect of involvement of syrian refugees to labor markets on migrant perception of Turkish labourers
- Tez No: 597193
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED ALİ AĞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Political Science, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Zorunlu Göç, Suriyeli Sığınmacılar, İş Gücü Piyasası, Bölünmüş İş Gücü Piyasası Teorisi, Tehdit Teorisi, Temas Teorisi, Forced Migration, Syrian Refugees, Labor Market, Split Labor Market Theory, Threat Theory, Contact Theory
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Suriye'deki savaşla birlikte ülkemize sığınma başvurusunda bulunan 4 milyona yakın Suriyeli bulunmaktadır. Yedinci yılını dolduran bu süreçte Suriyeli sığınmacılar Türkiye'nin bir parçası hâline gelmiştir. Zorunlu bir ihtiyaç olarak çalışma hayatına katılmışlar ve bu durum varış ülkesi olan Türkiye'de birtakım toplumsal değişim ve dönüşümlere yol açmıştır. Bu tez çalışmasında Suriyelilerin iş gücü piyasasına katılmasıyla ortaya çıkan, yerli toplum ile göçmenler arasındaki ilişki süreçleri ve Türkiye'deki insanların bu sürece dair bakış açısı ortaya konmaya çalışılacaktır. Ayrıca savaşın doğurduğu insani kriz, göç, göçmenlik, mültecilik olguları çalışmanın sınırlılıkları bağlamında ele alınacaktır. Çalışmada yerliler ile göçmenlerin birbirleri ile temas sürecine dair modellerden 'temas teorisi', 'tehdit teorisi' ve iş gücü piyasasındaki yerli ile göçmen ilişkilerini ele alan 'bölünmüş iş gücü piyasası teorisi' üzerinde durulacaktır. Argümanların temellendirilmesi ise tekstil sektöründe gerçekleştirilen saha çalışması ile sağlanacaktır. Saha çalışması için hem tekstil atölyelerinin hem de Suriyeli nüfusunun fazla olduğu İstanbul'un Güngören, Zeytinburnu ve Sultangazi ilçeleri seçilmiştir. Saha çalışmasının sınırlılıkları kapsamında bu bölgelerdeki atölyelerde çalışan 15 yerli, 15 göçmen işçi ile görüşülmüş, görüşmelerde yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakat tekniği kullanılmıştır. Derinlemesine mülakatlardan elde edilen verilere göre Suriyeliler iş gücü piyasasında derin bir emek sömürüsüne maruz kalırken, onların düşük ücretlere çalıştırılması yerli işçiler arasında ekonomik endişelerin oluşmasına neden olmuştur. Var olan maddi kaygılar ise göçmenlere yönelik ön yargılı tutum ve davranışları derinleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
Along with the war in Syria, there are nearly 4 million Syrians applying for asylum in our country. In this process in its seventh year, Syrian refugees became a part of Turkey. They participated in the working life as a necessity and this case has led to social change and transformation in Turkey where is destination country. In this study, the relationship processes which emerged with the participation of Syrians in labor market, between local communities and migrants and perspective of people in Turkey will attempt to demonstrate. In addition, the humanitarian crisis, migration, immigration and refugee cases caused by the war will be handled in the context of the limitations of the study. The study will focus on 'contact theory', 'threat theory' and 'split labor market theory', which models of the process of contact between indigenous and immigrants and focus on the relationship between locals and immigrant labor in the labor market. The grounding of the arguments will be ensured through field work in the textile sector. For the field study, Güngören, Zeytinburnu and Sultangazi districts of Istanbul where both textile workshops and the Syrian population are high, were selected. Within the scope of the field study, 15 local and 15 migrant workers working in the workshops in these regions were interviewed and semi-structured in-depth interview technique was used in the interviews. According to the data obtained from in-depth interviews, while Syrians are subjected to deep labor exploitation in the labor market, their low paid employment have caused economic worries among local workers. Existing financial worries deepen prejudiced attitudes and behaviors towards migrants.