Neoliberalizm emek ilişkisi bağlamında kayıt dışı emeğin istismarı: Mersin'deki Suriyeliler örneği
The abuse of unregistered labor in the context of relation between neoliberalism and labor: The case of Syrians in Mersin
- Tez No: 551477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Neoliberalism, Syrian Migration, Unregistered Labour, Social Security, Mersin
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Neo-liberalizmin yükselişini hazırlayan faktörler 1970'lerde gelişmeye başlamıştır. O güne kadar kapitalist ekonomiye yön veren Keynesci ekonomi politikasını uygulayan ülkeler dünya petrol fiyatlarının OPEC petrol krizi sonrası aniden yükselmesi nedeniyle krize girmiştir. Giderek toplumun hemen her alanına yayılan bu krize tepki ve krizden kurtulma reçetesi olarak sunulan ekonomi politikaları 1970 sonlarında ABD'de başlayıp giderek bütün kapitalist toplumlarda uygulanmaya başlanmıştır. Geçen neredeyse yarım yüzyıllık dönemde neoliberalpolitikalar hem coğrafi olarak hem de tarihsel olarak farlılıklar göstermiştir. Nitekim özellikle 2008 krizinden sonra bu politikaların farklı varyasyonlarıuygulanmaya çalışılmaktadır.Bu çalışmanın amacı emperyalist devletlerin desteklediği, literatürde''Arap Baharı'' olarak anılan ve sırasıyla Tunus, Mısır, Libya ve son olarak Suriye ile birlikte Ortadoğu'daki tüm Arap devletlerini doğrudan ve dolaylı olarak etkileyerek kapitalizmin Dünya'ya kazandırdığı son dönemdeki en büyük göç dalgasının başlamasıyla özellikle sınır komşumuz olan Suriye'den 2011 yılından itibaren göç almaya başlayan Türkiye ve Mersin ilindeki Suriyelilerin emek piyasasına etkisi, kayıt dışı emek ve kayıt dışı emeğin sömürüsü ile alt problemleri (Göç, Göçmenlik, Çalışma Şartları vb.)ele almaktır. Çalışmanın örneklem grubu olarak Mersin ilindeki Merkez ilçeler; Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir ile Tarsus ve Erdemli ilçelerinde çalışan Suriyeli göçmenlerseçilmiştir. Çalışmada neoliberal politikalar ve emek kavramı incelenmiş, göç ve göçmenlik kavramları ile uluslararası hukuk ve Türk hukuk sisteminde göçmen hukuku hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca çalışmanın temel problemi olan kayıt dışı istihdam, türleri, nedenleri ve kayıt dışı istihdamın mevcut durumu ele alınarak Suriyelilerin kayıt dışı çalışmalarının fotoğrafı çekilmiştir. Bunun yanında Suriyeli göçmenlerin Türkiye emek piyasasına etkileri ile Suriye sosyal güvenlik sistemine dair verilerincelenerek açıklamalar yapılmıştır. Yapılan alan çalışmasında Mersin iş gücü piyasasında çalışan Suriyeli sığınmacıların demografik yapısı, hukuki statüleri, çalışma şartlarıve kayıtlı çalışmalarına yönelik bulgular incelenmiştir. Anahtar Kelimeler; Neoliberalizm, Suriye Göçü, Kayıt Dışı Emek,Sosyal Güvenlik, Mersin.
Özet (Çeviri)
Elements that set the rising of neo-liberalism began to progress in the 1970's. After the OPEC petrol crises (1973-1974) increasing the petrol prices, until then countries that administer the economic policy of Keynes; directional transmitter of capitalist economy; fell into a crises. Reactions to the crises spread to all areas of society and prescriptions for being saved from it began to be implemented in US and all capitalist communities. Neoliberalist politics have differed both geographically and historically over the half century but especially after 2008 crises, different versions of these politics are trying to be applied.After the 'Arab Spring' with the support of imperialist countries kicked off in the order of countries :Tunisian, Egypt, Libya and finally in Syria, it effected all the Arab countries in the Middle East as the biggest immigration wave in the world has begun. This study aims to deal especially with the Syrian immigrants live in Mersin, Turkey and their effect on labour market, their unregistered and sweated employment and its subtitles (immigration, work conditions etc.) Sample group of this study is the Syrian immigrants work in Tarsus, Erdemli and central cities of Mersin. In the first part of the study, neoliberal politics are examined and the information is given about immigration, immigration notions, international law and immigrant law at Turkish law system. In the third part; the unregistered labour and its types, reasons of unregistration and the current case are dealed. In the fourth part, Syrian immigrants effects on the labour market is examined and information is given about Syrian Social Security System. At the end of the study, the findings of the field work about the Syrian defectors in Mersin labour market.