Rusya'nın Avrasya Ekonomik Birliği'ndeki hegemonik tutumunun, emperyalizm bakımından değerlendirilmesi
Evaluation of the hegemonic attitude of Russia in The European Economic Union in terms of imperialism
- Tez No: 597192
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL KARAGÖZ YERDELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rusya, Emperyalizm, Avrasya Ekonomik Birliği, Hegemonya, Avrasya, Russia, Imperialism, Eurasian Economic Union, Hegemony, Eurasia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Emperyalizm, bir devletin diğerleri üzerinde kendini kabul ettirmek için kullandığı bir politika ve diğer devletler üzerinde siyasi, ekonomik, askeri ve kültürel alanda kurmaya çalıştığı hakimiyet olarak tanımlanabilir. Emperyalizm geçmişten günümüze birçok düşünür tarafından farklı şekillerde yorumlanmış ve kuramsallaştırılmıştır. Emperyalizm kuramları için Birinci Dünya Savaşı dönüm noktası olmuştur. Avrasya Ekonomik Birliği ise temelleri yaklaşık yirmi beş yıl öncesine dayanan, Kazakistan öncülüğünde Rusya'nın kurmuş olduğu bir uluslararası örgüttür. Günümüzde Avrasya Ekonomik Birliği'nin en büyük gücü Rusya'dır. Rusya, SSCB dönemindeki gücüne tekrar erişebilme ilkesiyle Avrasya Ekonomik Birliği üzerinde hegemonik politikalar izlemiştir. Rusya'nın izlemiş olduğu bu politikalar emperyalizm ile ilişkilidir. Avrasya Ekonomik Birliği'nde Rusya'nın tutumları emperyalist tutumlardır. Bu tez çalışmasında Rusya'nın Avrasya Ekonomik Birliği çerçevesinde hegemonik tutumlarda bulunduğu tespit edilmiştir. Rusya'nın birlik içerisinde ve bölgesinde emperyalizmini devam ettirdiği görülmüştür. Tartışmaya başlamadan önce emperyalizmin çerçevesi çizilmiş, Avrasya Ekonomik Birliği'nde Rusya, ana hatlarıyla irdelenmiştir. Emperyalizm ve pratik birlikte değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Imperialism can be defined as the policy that a policy used by one state to impose itself on other states and sovereignty over other states in political, economic, military and cultural issues. Imperialism has been interpreted and theorized in different ways by many thinkers from past to present. The First World War was a turning point for imperialism theories. The Eurasian Economic Union is an organization whose origins date back to twenty-five years and established by Russia under the leadership of Kazakhstan. Today, the greatest power of the Eurasian Economic Union is Russia. Russia has implemented hegemonic policies on the Eurasian Economic Union with the principle of regaining its power in the USSR period. These policies implemented by Russia are related to the imperialism. Russia's movements in the Eurasian Economic Union are imperialist movements. In this thesis, it is determined that Russia has hegemonic attitudes within the framework of Eurasian Economic Union. It is seen that Russia maintains its imperialism in unity and region. Before starting the discussion, the framework of the imperialism was drawn, Russia has been outlined over the Eurasian Economic Union. Imperialism and practice were evaluated together.