Yatırım yönetiminde maliyet hedeflemesi ve telekomünikasyon sektörü üzerinde bir uygulama
Target costing in investment management and an implementation in telecommunication sector
- Tez No: 597200
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF SALDANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yatırım Kararları, Yatırım Yönetimi, Maliyet, Hedef Maliyetleme, Investment Decisions, Investment Management, Cost, Target Costing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
İnsanoğlunun olduğu her yerde ve her zaman diliminde ihtiyaç kavramı varlığını sürdürecektir. İşletmeler tarafından insanoğlunun ihtiyaç duyduğu birçok ürün ve hizmet üretilmekte ve üretilen bu ürün ve hizmetler insanoğlu tarafından tüketilmektedir. Bu döngü iktisadi faaliyet olarak tanımlanmaktadır. İktisat bilimi tanımı, kıt olan kaynaklar ile bireylerin ihtiyaçlarının karşılanması olarak kabul edilmiştir. İşte kısıtlı olan kaynakları bireylerin ihtiyaçlarına sunan oluşumlar da işletmelerdir. İşletmeler, yaptıkları yatırımlar sonucunda ortaya çıkan üretim kabiliyetlerini bu ihtiyaçların karşılanması için kullanırlar. İşletmeler yatırım yaparken, yatırım kararlarını olumlu veya olumsuz etkileyen birçok faktörü dikkate alırlar. Bu faktörler; makro, sektörel ve işletmeye özgü faktörler olarak üç ana başlığa ayrılmaktadır. İşletmeler yatırımı oluşturan maliyet kalemlerini minimize etmeyi, karı maksimize etmeyi amaçlarlar. Bu işletmelerin varlığını da devam ettirebilmesi için önemli bir unsurdur. İşletmeler yatırım seçenekleri arasında tercih yapabilmek için bazı sayısal göstergelere ihtiyaç duyarlar. Bu sayısal göstergeler yatırımı değerlendirme yöntemleri ile ortaya çıkmakta ve sonuçları işletmelerin yatırım seçimlerini etkilemektedir. İşletmeler için yatırım yönetimi de en az yatırım seçimi kadar önemlidir. Çünkü işletmelerin yatırım seçimlerinden sonra yatırım yönetimi sürecinde uyguladıkları yöntemler de hem o yatırımın başarısını hem de şirketin finansal durumunu doğrudan etkilemektedir. Uygulanan yöntemlerin başında da hedef maliyetlendirme yöntemi gelmektedir. Günümüzde teknolojinin de ilerlemesiyle faaliyet konusu teknoloji olan işletmeler için piyasadaki rekabet ve müşteri beklentileri artmaktadır. Bu sebeple yatırım yönetiminin her sektörde olduğu gibi telekomünikasyon sektöründe de öneminin büyük olduğu bilinmektedir. Dijitalleşme ile birlikte son yıllarda telekomünikasyon sektöründe yapılan yatırımlar hiç de azımsanmayacak seviyededir. Bu çalışmada telekomünikasyon sektöründe maliyet yönetimi ve maliyet hedeflemesi yöntemi detaylı olarak incelenmektedir. Sonuçlar şunu göstermektedir ki; her sektörde olduğu gibi iv telekomünikasyon sektöründe de verimli yatırım yönetimi ve hedef maliyetleme yöntemi, işletmelerin piyasada oluşan satış fiyatlarına göre maliyetlerini kontrol altında tutmasını ve ellerinde bulunan yatırım fonlarını verimli alanlara kullanmalarını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of need will continue to exist wherever and whenever human beings exist. Many products and services that human beings need are produced by businesses and these products and services are consumed by human beings. This cycle is defined as economic activity. The definition of economics has been accepted as meeting the needs of individuals with scarce resources. Organizations that offer limited resources to the needs of individuals are also businesses. Businesses use their production capabilities that occur as a result of their investments to meet these needs. When investing, businesses consider many factors that affect investment decisions positively or negatively. These factors are divided into three main categories as macro, sectoral and business-specific factors. Businesses aim to minimize the cost items that create the investment and maximize the profit. This is also an important element for businesses to maintain their existence. Businesses need some numerical indicators to be able to make a selection between investment options. These numerical indicators occur with investment evaluation methods and their results affect the investment choices of the businesses. Investment management is as important as investment choice for businesses. Because, as the methods used by the businesses in the investment management process after the investment choices directly affect both the success of the investment and the financial situation of the business. Target costing method is one of the leading methods that are applied. Nowadays, with the development of technology, competition and customer expectations in the market are increasing for the businesses whose subject of activity is technology. For this reason, it is known that investment management has a great importance in telecommunication sector as it is in every sector. With the digitalization, the investments that are made in the telecommunication sector in recent years are at a considerable level. In this study, cost management and target costing method in telecommunication sector are examined in detail. The results show that efficient investment management and target costing vi method in the telecommunication sector, as in all other sectors, enable businesses to keep their costs under control according to the sales prices in the market and to use the investment funds they have in efficient areas.