İsmail Şıhlı'nın Deli Kür romanında fiiller (1- 100. sayfalar)
The verbs i̇n İsmail Şihli's novel called Deli Kür ( between 1-100. pages)
- Tez No: 597202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, İsmail Şıhlı, Deli Kür, fiil, roman, Azerbaijan, İsmail Şıhlı, Deli Kür, verb, novel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu tez çalışmamızda gözetmiş olduğumuz amacın en başında Türk Dili ve Edebiyatımıza en yakın şive olarak görülen Azerbaycan edebiyatının özellikleri ve asıl konumuz olan fiillerin yapım ve çekim özelliklerinin bizim fiillerle olan yakınlığı ve benzerliklerini görebilmekti. Kapsam olarak konumuz olan Deli Kür romanını belirledik. Yöntem olarak romanımızın ilk 50 sayfasındaki fiil ve fiilimsileri fişleme yöntemini kullanarak bu sayfalardaki bütün fiiller ve fiilimsiler çıkartıldı, daha sonra bu kelimeler hangi yapı, çekim ya da fiilimsilere girdiyse onlar bir arada toplanıp daha sonra gerekli sayfalara işlenmek yoluyla yöntemimizi gerçekleştirdik. Sonuç olarak baktığımızda romanımızda dilimizde olduğu gibi fiil ve fiilimsiler konusunda oldukça zengin olduğunu, ilk 50 sayfada sayı olarak birçok fiil ve fiilimsinin yer aldığını gördük. Ayrıca romanımızın filmini de izlediğimizde 1960'lı yılların Azerbaycan yaşamı hakkında da bilgiler edinmiş olduk.
Özet (Çeviri)
The Verbs İn İsmail Şıhlı's Novel Called Deli Kür ( Between 1-100. Pages) Our main aim in this thesis is to see the similarities in derivational affix and word en dings of the verbs and verbals in Azerbaijani literatüre which is the nearest accent to Turkish literatüre. We have studied on the novel called Deli Kür. Firstly we have studied on the first fifth pages of the novel by using plugging method. Next we have found all verbs and verbals according to their types. Then we have written these verbs and completed our process. In conclusion we have clearly seen that there are richness in verbs and verbals in this fifth pages. After we had watched the film of the book, we got information about the life of Azerbaycan in 1960s.