Giydirme cephe sistemleri tasarım sürecinin mimari tasarım süreciyle ilişkisi üzerine bir inceleme
A study on the relationship between curtain wall system design process and architectural design process
  1. Tez No: 597239
  2. Yazar: TUĞÇE KÖSE KIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYHAN YARDIMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari Tasarım Süreci, Giydirme Cephe Sistemi, Mimari Cephe, Cephe Kaplam, Giydirme Cephe Tasarımı, Cephe, Giydirme Cephe, Kaplama, Bina Cildi, Architectural Design Process, Curtain Wall System, Architectural Facade, Facade Coating, Curtain Wall System Design Process, Facade, Curtain Wall, Coating, Building Skin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Tez; gelişen yapı teknolojisi sayesinde giderek daha karmaşık bir yapı kazanan giydirme cephe sistemlerinin estetik ve teknik olanaklarının, mimari yapının tasarımında nasıl daha etkin kullanılabileceğini araştırmaktadır. Araştırma; mimari yapının ve giydirme cephenin tasarım süreçleri ve bu tasarım süreçlerinin birbiriyle ilişkisi üzerinden yapılmaktadır. Mimari tasarım süreci ve giydirme cephe tasarım sürecinin incelenmesi ile elde edilen veriler ışığında, bu iki sürecin ne ölçüde entegre olabileceği ve bu entegrasyonun yararlarına dair çıkarımlar yapılmaktadır. Tezin birinci bölümünde; çalışmanın amaç, kapsam ve yöntemi genel hatlarıyla açıklanmıştır. İkinci bölümde ilk olarak mimari cephe kavramı irdelenmiş; cilt, katalizör ve imge olguları üzerinden mimari cephenin tanımı yapılmıştır. Bölümün devamında mimari cephenin sistemleşme süreci anlatılmıştır. Bu anlatım; mimari cephenin sistemleşmesi açısından yenilikler içeren ve kırılma noktaları oluşturan yapıların kronolojik olarak incelenmesi şeklinde ilerlemiştir. Bölümün sonucunda cephenin kavramsal bütünlüğü ve sistemleşmesinin tarihsel gelişimi özetlenmiştir. Üçüncü bölümde giydirme cephe sistemiyle ilgili literatür araştırmasından edinilen bilgiler ışığında, konuyla ilgili yapılmış farklı bilimsel çalışmaların, giydirme cephe sistemlerini tanımlamak için oluşturdukları sınıflandırmalar anlatılmıştır. Farklı parametrelere göre oluşturulan çeşitli sınıflandırmalar üzerinden, giydirme cephe sistemi detaylı olarak incelenmiştir. Bölümün sonucunda; cepheye ait tanımlamalar üzerinden, giydirme cephe sisteminin yapısal ve davranışsal özellikleri açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, mimari tasarım süreci ve giydirme cephe tasarım süreci aşamalara ayrılarak incelenmiştir. Her aşamanın ayrı ayrı anlatıldığı bölümde aşamaların birbiriyle olan ilişkiside irdelenmiştir. Bölümün sonucunda mimari tasarım süreci ve giydirme cephe tasarım sürecinin ilişkisi analiz edilerek, giydirme cephe sistemi tasarım sürecinin uygulamaya yönelik projelendirme çalışmalarının, mimari tasarım sürecinin daha erken bir aşamasında başlamasının gerekli olduğu çıkarımına varılmıştır. Böylece, giydirme cephenin estetik ve teknik olanaklarının mimari yapıyla entegrasyonunu artıracağı öngörülmüştür. Beşinci bölümde, dördüncü bölümde yapılan inceleme ve analizlerim ışığında değerlendirilmek üzere proje örnekleri incelenmiştir. Arap Dünya Enstitüsü, IAC Ana Merkez Binası, Capricorn Ana Merkez Binası olmak üzere toplamda üç adet olan bu örneklerin incelenmesinin ardından bölüm sonucunda, üçü de çalışmanın kapsamına uygun olarak değerlendirilmiştir. Altıncı bölümde yapılan ikinci ve üçüncü bölümde oluşturulan kavramsal ve teknik bilgi zemini esas alınarak dördüncü ve beşinci bölümde yapılan inceleme ve analizler üzerinden çıkarımlar yapılmıştır. Ayrıca altıncı bölümün sonunda giydirme cephe tasarımı ve mimari tasarım süreci ilişkisine yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Thesis; With the help of the developing construction technology, the aesthetic and technical possibilities of the curtain wall systems, which gain an increasingly complex structure, can be used more effectively in the design of the architectural structure. Research; the design process of the architectural structure and the façade is made through the interrelation of these design processes. In the light of the data obtained through the study of the architectural design process and the curtain wall design process, inferences are made on the extent to which these two processes can be integrated and the benefits of this integration. In the first part of the thesis; the purpose, scope and method of the study are explained in general terms. In the second chapter, the concept of architectural facade was firstly examined and the architectural facade was defined by the subjects of the skin, catalyst and image. In the continuation of the department, the systemization process of the architectural facade is explained. This expression; In terms of systematization of architectural façade, it has been progressed as a chronological study of the structures that contain breakthroughs. As a result of the chapter, the historical development of the conceptual integrity and systemization of the facade is summarized. In the third chapter, in the light of the information obtained from the literature research about the curtain wall system, the classifications created by the different scientific studies related to the subject, to define the curtain wall systems are explained. The curtain wall system has been examined in detail through various classifications based on different parameters. As a result of the department; the structural and behavioral characteristics of the curtain wall system are explained through the definitions of the facade. In the fourth chapter, the architectural design process and the curtain wall design process are divided into stages. In the section where each stage is explained separately, the relation of the stages with each other is examined. As a result of the department, the relationship between the architectural design process and the curtain wall design process was analyzed and it was concluded that the practical design of the curtain wall design process should start at an earlier stage of the architectural design process. Thus, it is predicted that the aesthetic and technical facilities of the facade will increase the integration with the architectural structure. In the fifth chapter, the project examples were examined in the light of the research and analyzes conducted in the fourth chapter. Arab World Institute, IAC Main Headquarters, Capricorn Main Headquarters, Following the examination of these three samples, three of them were evaluated according to the scope of the study. In the sixth chapter, based on the conceptual and technical knowledge base formed in the second and third sections, inferences have been made through the analysis and analysis carried out in the fourth and fifth chapters. At the end of the sixth chapter, recommendations were made on the relationship between curtain wall design and architectural design process.