Sebepleri, oluşumu ve etkileri açısından Puvatya Savaşı
Battle of Poitiers in terms of its reasons, formation, and effects
  1. Tez No: 597238
  2. Yazar: MUHAMMED TAMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI ATÇEKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Tarihi, Puvatya, Endülüs, Abdurrahman el-Gāfikî, Fransa, Charles Martel, History of Islam, Poitiers, Andalusia, Abdurrahman al-Ghafiqi, France, Charles Martel
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
İslâmı yaymak için Müslüman orduları 92/711 yılında İspanya'yı fethettiler. Buraya müslümanlar Endülüs adını verdiler. Mûsâ b. Nusayr yönetiminde müslümanlar 3 yılda Endülüs'ü fethettiler. Bundan sonra güney Fransa topraklarına girdiler. Septimanya bölgesini fethettiler. 102/721 yılında Dük Eudes tarafından Toulouse'da yenildiler. Abdurrahman el-Gāfikî orduyu geri getirdi. Kısa bir süre Endülüs valiliği yaptı. Bu ilk valiliği idi. Sonra yerine başka valiler atandı. Bu süreçte iç karışıklıklar nedeniyle fetihler durdu. Ancak 112/730 yılında ikinci kez Endülüs valisi olan Abdurrahman el-Gāfikî, güzel ahlâklı, adil, cesaretli kahraman bir komutandı. İç karışıklıkları önledi, ülkede huzur ve istikrarı sağladı. 114/732 yılında, Abdurrahman, Tours üzerine yürüdü. Toulouse'nin intikamını almak ve Avrupa üzerinden Şam'a gitmek istiyordu. Ancak, Dük Eudes'ün yardım istediği Frankların yöneticisi Charles Martel, Avrupanın her tarafından asker topladı. Büyük ordu kurdu. İki ordu Puvatya (Poitiers) ve Tûr (Tours) arasında, Moussais la Bataille denen yerde karşılaştı. Savaş yaklaşık 10 gün sürdü. 25 Ekim 732 günü, Müslümanlar büyük savaşa başladılar. İslâm ordusu hücuma geçti; Ancak sıkı Fransız birliklerini aşamadılar. Charles Martel'in birlikleri, müslümanların ganimetlerinin bulunduğu arka tarafa saldırdılar. Bu sırada, Abdurrahman el-Gāfikî savaşta şehit oldu. Müslüman ordusu geceleyin çekilme kararı aldı. Çadırlarını ve ganimetlerini bırakarak geri çekildiler. Charles'in ordusu ertesi gün çadırları boş görünce şaşırdılar. Bu savaş Avrupada büyük bir yankı uyandırdı. Bu savaşı, Avrupalıların Müslümanları karşı bir zaferi olarak yansıttılar. Charles Martel'i Avrupanın kurtarıcısı saydılar. Müslümanlar çok şehit vermeleri nedeniyle bu savaşa Belâtü'ş-Şühedâ ismini verdiler. Ancak savaşın üzerinde durmadılar. Bu savaş, Fransa'nın İslâm medeniyetiyle geç tanışmasına sebep oldu. Ancak, müslümanlar bu savaşa ragmen, 2 asır Fransa'da varlıklarını sürdürdüler.
Özet (Çeviri)
In order to spread Islam, the Muslim armies conquered Spain in 92/711. The Muslims called it Andalusia. Commanded by Mûsâ Ibn Nusair, Muslims conquered Andalusia in three years. After that, they entered southern France. They conquered Septimania. In 102/721, they were defeated by Duke Eudes in Toulouse. Abdurrahman al-Ghafiqi then restored the army. He served as the governor of Andalusia for a short time, which was his first governorship. Then, he was succeed by the other governors assigned. In this period, conquests ceased due to some internal conflicts. However, Abdurrahman al-Ghafiqi, who became the governor of Andalusia for the second time in 730, was a beautifully moral, fair and courageously heroic commander. He prevented the internal turmoil, provided peace and stability in the country. In 114/732, Al-Ghafiqi marched on Tours. He wanted to avenge Toulouse and advance towards Damascus over Europe. However, Charles Martel, the governor of the Franks, from whom Duke Eudes asked for help, gathered troops from all over Europe, which turned out to be a great army. The two armies confronted at the place called Moussais la Bataille between Poitiers and Tours. The war lasted about 10 days. On Ramadan, 114/October 25, 732, Muslims began this major war. The Islamic army was attacked; however, they could not overcome the tight French troops. Charles Martel's troops attacked the rear lines, where Muslims' trophies were kept. Meanwhile, Abdurrahman al-Ghafiqi was martyrized in the war. The Muslim army decided to withdraw at night. They retreated leaving their tents and trophies. Martel's army was surprised to see the tents unoccupied the next day. This war has aroused great repercussions in Europe. They defined this war as a victory for Europeans against Muslims. They regarded Charles Martel as the savior of Europe. Due to a great number of Muslims martyrized, this war was called Belat-us-Shuheda, but they did not care about the war. Thanks to this war, France was introduced Islamic civilization though late. However, Muslims continued to exist in France for two centuries despite the war.