Farklı cephe formlarının yangın yayılımına etkisinin simülasyon tabanlı analizi
A simulation-based analysis of the effect of different façade forms on fire spread
  1. Tez No: 972046
  2. Yazar: SİMGE ŞALCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: yangın güvenliği, cephe yangını, cephe formu, simülasyon, fire safety, facade fire, facade form, simulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
Özet
Yangın, yapı bütünlüğünü tehdit eden, kontrolü zor ve çok boyutlu risk alanı oluşturan bir olaydır. Yapılarda yangın güvenliği; yapıların tasarım, proje, yapım ve kullanım süreçlerinde dikkate alınması gereken, can ve mal kaybını en aza indirmeyi amaçlayan kritik bir unsurdur. Bu nedenle, yangının oluşumunu önleyecek ve yayılımını sınırlayacak stratejilerin geliştirilmesi, çağdaş yapı tasarımında temel bir gereklilik haline gelmiştir. Mimari tasarım sürecinde yangın güvenliği birçok değişkene bağlı olarak şekillenmekte olup, özellikle cephe tasarımı; biçimsel özellikleri, doluluk-boşluk oranı, malzeme seçimi ve sistem bileşenleri aracılığıyla yangının yatay ve düşey düzlemlerdeki yayılımı üzerinde doğrudan etkili olabilmektedir. Cephe formunun yangın yayılımına etkisi mimari tasarımda önemli bir ölçüt olmasına karşın, özellikle organik formlu cephelerde bu ilişkinin nasıl işlediği yeterince açık değildir. Bu çalışmada, söz konusu problem doğrultusunda, cephe formunun yangın yayılımına etkisi simülasyon tabanlı analizler yoluyla kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde; Konu kapsamında literatür taraması yapılmıştır. Cephe formunun yangın yayılımına etkisini değerlendirmek amacıyla yapılan çeşitli deneyler, simülasyonlar, gerçek vaka çalışmaları incelenmiştir. Ardından dünya genelinde meydana gelen cephe yangınları derlenerek kullanılan cephe kaplama malzemeleriyle birlikte tablo halinde sunulmuştur. Bölümün devamında ise çalışmanın amacı, kapsamı, yöntemi ve hipotezi belirtilmiştir. İkinci bölümde; öncelikle cephelerde yangın yayılımı ele alınmıştır. Ardından farklı cephe sistemleri açıklanmıştır. Ayrıca, cephe formunun yangın yayılımı üzerindeki etkisi değerlendirilmiş ve ilgili yönetmeliklerde cephe formu ile yangın ilişkisi incelenmiştir. Üçüncü bölümde; tasarlanmış giydirme cephe sistemine sahip, organik formlu cephe, balkonlu cephe ve düz cephe gibi farklı cephelere sahip yapılar bilgisayar ortamında modellenmiştir. Modeller üzerinde yangın yayılımı simülasyonları gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizlerde, cephe formunun yangının yayılma hızı, yönü ve etkisi üzerindeki rolü değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde; Sonuçlar değerlendirmiş ve öneriler verilmiştir. Elde edilen bulgular, cephe formunun yangın güvenliğinde belirleyici olduğunu göstermektedir. Çalışma, tasarım süreçlerinde bu etkinin dikkate alınması gerektiğini vurgulamakta ve gelecekteki yapı tasarımı ile yönetmeliklere katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Fire is a complex, hard-to-control event that threatens structural integrity and creates multidimensional risks. Fire safety is a critical factor in the design, construction, and use of buildings, aiming to minimize loss of life and property. Developing strategies to prevent ignition and limit fire spread has thus become essential in contemporary design. Among the many variables influencing fire safety, façade design plays a key role, as its form, solid-to-void ratio, material choice, and system components directly affect horizontal and vertical fire spread. While façade form is an important design parameter, its impact, particularly in organically shaped façades, remains unclear. This study addresses the issue by examining the effect of façade form on fire spread through simulation-based analyses. The first chapter reviews the literature, analyzing experiments, simulations, and case studies on façade fires. Major incidents worldwide are compiled in tabular form with their cladding materials. The purpose, scope, method, and hypothesis of the study are then stated in the following section. In the second chapter, fire spread on façades is first addressed, followed by an explanation of different façade systems. The impact of façade form on fire spread is then evaluated, and the relationship between façade form and fire is examined within relevant regulations. In the third chapter, buildings with organically shaped, balcony, and flat façades using a curtain wall system are digitally modeled. Fire spread simulations are conducted, and the analyses evaluate how façade form influences the speed, direction, and impact of fire spread. In the fourth chapter, the results are evaluated, and recommendations are given. The findings demonstrate that façade form is a decisive factor in fire safety. The study emphasizes the need to consider this effect in design processes and aims to contribute to future building design and code development.