Giresun Üniversitesi öğrencilerinin tüketim eğilimlerinin araştırılması
Investigation of consumption tendency of Giresun University students
  1. Tez No: 597280
  2. Yazar: SİNAN AKBABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TÜFE, Tüketim Eğilimi, Harcama Alışkanlıkları, CPI, Consumption Tendency, Spending Habits
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma ile ekonomik göstergelerle Giresun Üniversitesindeki öğrencilerin bölge ekonomisine olan etkilerinin ortaya konulması ve üniversite öğrencilerinin tüketim harcamalarının analizinin yapılması amaçlanmıştır. Tüketicilerin tüketim alışkanlıkları ve kararları çeşitli faktörler tarafından etkilenmektedir. Bu faktörler tüketici profiline göre değişiklik gösterebilmektedir. Yapılan araştırma ile birlikte Giresun Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin tüketim tercihlerini ne şekilde gerçekleştirdikleri incelenmiştir. Yaş, cinsiyet, okuduğu bölüm ve yer, ailenin yaşadığı bölge ve gelir düzeyi belirlenmiştir. Bu faktörlerinin serbest piyasa koşullarında öğrencilerin tüketim eğilimini ne şekilde etkilediği incelenmiştir. Tüketim tercihlerinde nelere dikkat ettikleri, tüketici sepetindeki gruplar örnek alınarak hazırlanan anket sorularına verilen cevaplar ile belirlenmiştir. Böylelikle öğrencilerin bölge ekonomisi için önemi araştırılmıştır. Yapılan değerlendirmeler neticesinde ailelerin gelir durumları öğrencilerin tüketim harcamalarını doğrudan etkilediği tespit edilmiştir. * Ailelerin gelir düzeyi ile öğrencilerin barınma için yaptıkları harcamalar arasında pozitif yönde anlamlı bir doğrusal ilişki mevcuttur. *Aile gelir düzeyi ile öğrencinin son bir yılda bir işte çalışma durumu arasında pozitif yönde anlamlı bir doğrusal ilişki mevcuttur. *Öğrenci ailesinin gelir düzeyi ile öğrencilerin aylık bireysel harcamaları arasında pozitif yönde anlamlı bir doğrusal ilişki mevcuttur. *Öğrencilerin geldikleri bölge ve Giresun'daki konaklamaları arasında nasıl bir ilişki olduğu incelendiğinde negatif yönlü bir bağlantı olduğu görülmektedir. Buna bağlı olarak aynı Bölgede okusalar da farklı illerde olmasından ötürü sonuç negatif yönlü çıkmıştır. Öğrencilerim tüketim harcamalarında öncelikleri barınma ile gıda ve içecek olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of students at Giresun University on the regional economy and to analyze the consumption expenditures of university students with economic indicators. Consumption habits and consumption decisions may be influenced by various factors. These factors also may change according to the consumer profile. In this study, age, gender, department and place of study, region and income level of the family were used in order to determine consumption decisions.The effects of these factors on students' consumption tendency in free market conditions were examined. The survey method was used to clarify consumption preferences. However, , the importance of students for the regional economy was also investigated. As a result of the analyze, income levels of the families directly affect the consumption expenditures of the students. These are; * There is a positive linear relationship between income level of families and students' expenditures for housing. * There is a positive linear relationship between family income level and employment status of students in the last year. * There is a positive linear relationship between the income level of the student family and the monthly individual expenditures of the students. * When the relationship between students' accommodation and their accommodation in Giresun is examined, the results showed that there is a negative connection due to they were in different provinces even they studied in the same region. Finally the results showed that priority in consumption expenditures of students consists of basic needs such as shelter, food and beverage.