Kentin üniversitesi, üniversitenin kenti: Ardahan örneği
University of the city, city of the university: The case of Ardahan
  1. Tez No: 746576
  2. Yazar: SULTAN AĞYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEZİHE BAŞAK ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite Kenti, Üniversite-Kent İlişkisi, Mekânın Sosyal Üretimi, Kolektif Tüketim, Ardahan, University City, University-City Relationship, Social Production of Space, Collective Consumption, Ardahan
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
“Kentin Üniversitesi, Üniversitenin Kenti: Ardahan Örneği”çalışmasının amacı 2008 yılında kentte kurulan üniversitenin, sanayisi bulunmayan, temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan sınır kenti Ardahan'a olan etkilerini“mekân”üzerinden anlamaktır. Çalışmanın teorik tartışma ve kavramsal çerçevesini, Türkiye'de üniversite-kent ilişkisi üzerine yapılan çalışmaların değerlendirilmesinin yanında, mekânın sosyal üretimi (Lefebvre) kavramı ve bu kapsamdaki tartışmalar oluşturmaktadır. Bununla birlikte, üniversite kenti, üniversite ve kent(li)leşme ilişkisi (Wirth) ve kolektif tüketim (Castells) açısından da değerlendirilmiştir. Türkiye'deki çoğu üniversite kentinden farklı ve yine çoğu üniversite kentiyle benzerliklerinin yanında kendine özgü değişkenlere sahip olan, 1992 yılında“il statüsü”kazanan kente üniversite kurulmasının kentli, esnaf ve öğrenci için ne anlama geldiğinin anlaşılması hedeflenmektedir. Kentin üniversitesi kurulduktan sonra kentli, esnaf ve öğrencilerin kentteki değişimlerden nasıl etkilendiği ve bu etkinin kendileri tarafından nasıl değerlendirildiği üzerinde durulmaktadır. Bu araştırmayı üniversite kent ilişkisi üzerine yapılan diğer çalışmalardan ayıran nokta, üniversite kent ilişkisine mekân ve mekânın sosyal üretimi üzerinden bakılmasıdır. Çalışmada üniversite kenti Ardahan'daki deneyimler, kentsel karşılaşmalarla üretilen mekân ve üniversite kentine yüklenilen anlamlar tartışılmaktadır. Nitel araştırma yaklaşımıyla yürütülen araştırmada on kent sakini, kentin üniversitesinden mezun on öğrenci ve yedi esnaf olmak üzere toplam 27 katılımcı ile yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında çalışmada kente ve kentin üniversitesine dair planlar ve raporlardan yararlanılmıştır. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde, diğer çalışmalarda öne çıkan üniversitelerin kuruldukları kente olan ekonomik, sosyal ve kültürel etkileri bu araştırmada da görülmektedir. Katılımcılar tarafından, üniversite kurulduktan sonra, eğitimle sınırlı kalmayan ve bunun ötesinde mekânın sosyal üretimi ve kolektif tüketim üzerinden“kent”deneyimlerinin farklılaştığı vurgulanmaktadır. Bunun yanında, kentin üniversitesi ve üniversite öğrencileri, kent nüfusunu heterojen bir yapıya dönüştürmekte, kenti farklılıkların mekânı haline getirmekte, kentsel canlılık sağlamakta ve kentin tanınırlığına etki etmektedirler. Üniversite öğrencilerinin ve kentlilerin kentsel karşılaşmaları, kamusal mekâna erişim ve kullanım kısıtlılığını değiştirmekte, yeni bir kent ve kentli kimliği oluşturmaktadır. Öte yandan çalışmada üniversite kenti Ardahan tarafından karşılanmayan beklentiler olduğu da vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study“The University of the City, the University City: The Case of Ardahan”is to understand the effects of the university through the“space”, which was established in 2008, on the border city of Ardahan, which has no industry but its economy is mainly based on agriculture and livestock. The theoretical discussion and conceptual framework of the study consists of the following concepts; the social production of space (Lefebvre) as well as the review and evaluation of the studies on the university-city relationship in Turkey. In addition, the university city has also been evaluated in terms of the relationship between university and urbanization (Wirth) and the collective consumption (Castells). In the study, it is aimed to understand the lived experiences of space of the citizens, tradesmen and students after the establishment of the university considering the similarities and unique characteristics of Ardahan with the city status gained in 1992. It is focused on how the citizens, tradesmen and students were affected by the transformation of the city after the university of the city was established. What makes this research on the university-city relationship significant is that it focuses on the university-city relationship from the space and the social production of space. The study elaborates the experiences in the university city, Ardahan, the space produced by urban encounters and the meanings attributed to the university city. In the research conducted with qualitative research method, structured interviews were conducted with 27 participants; ten city residents, ten students graduated from the city's university, and seven tradesmen. In addition, plans and reports about the city and the city's university were used in the study. The economic, social and cultural effects of the universities, mainly elaborated in other studies, are also emphasized in this study. After the establishment of the university, it is also emphasized by the participants that the“urban”experiences that were not limited to education and beyond that, differed through social production of space and collective consumption. In addition, the city's university and university students transform the urban into a heterogeneous entity, what makes the city a place of differences, provide urban vitality and affect the recognition of the city. The urban encounters of university students and citizens change the access and use of public space, and create a new city and urban identity. On the other hand, it is emphasized in the study that there are other expectations expressed by different groups that are not met by the university city of Ardahan.