Translasyonel tıp bakış açısı ile candida albicans ve candida dubliniensis' in tanısı ve ayırıcı tanısında biyolojik gösterge olarak türe özgü yağ asidi metil ester araştırması
Species-specific fatty acid methyl ester research as a biological indicator in the diagnosis and differential diagnosis of candida albicans and candida dubliniensis with the translational medicine perspective
- Tez No: 597367
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN HÜSEYİN BASKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Candida albicans, Candida dubliniensis, Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu (MİK), Yağ Asidi Profilleri, Candida albicans, Candida dubliniensis, Minimum Inhibitory Concentration (MIC), Fatty Acid Profiles
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Translasyonel Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
daha sonra doldurulacaktırGiriş: Candida türleri konak savunma sisteminin zayıflaması durumunda 'fırsatçı patojen' olarak davranarak 'kandidazis' olarak adlandırılan enfeksiyonlara neden olurlar. Fenotipik ve genotipik açıdan birbirine oldukça benzer olmasından dolayı Candida albicans (Calbicans) ve Candida dubliniensis (C.dubliniensis) türlerinin tanı ve ayırıcı tanılarında zorluklar yaşanır. Candida albicans ve Candida dubliniensis türlerinin antifungallere karşı direnç – duyarlılık şekilleri farklılık gösterebildiği için, ayırıcı tanıları özellikle immün yetmezlikli hastalarda önem kazanır. C.dubliniensis' in birçok izolatının antifungallere karşı duyarlı olmasına rağmen 'multidrug transporter genleri' eksprese ederek direnç geliştirebilmektedir. MIDI Sherlock Mikrobiyal tanımlama sistemi, türe özgü olan mikrobiyal yağ asidi metil esterlerini (FAME) gaz kromatografisi (GC) cihazı ile analiz ederek mikroorganizmaların identifikasyonunu sağlar. Amaç: Calbicans ATCC 10231 ve C.dubliniensis CD36 standart suşlarının amfoterisin B antifungaline karşı 'Mininmum İnhibisyon Konsatrasyonu' (MİK) değerlerinin belirlenmesi, antifungal etkisinde biyofilm oluşumunun değerlendrilmesi ve yağ asidi profillerinin belirlenmesidir. Yöntem: Candida albicans ATCC10231 ve Candida dubliniensis CD36 standart suşlarından analiz için hazır 'hücresel yağ asitleri' elde edildi. Amfoterisin B antifungalinin Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu (MİK) değerlerini belirlemek için Avrupa Antimikrobiyal Duyarlılık Testi Komitesi (EUCAST) sıvı mikro dilüsyon yöntemi kullanıldı. Antifungal etkisindeki suşların biyofilm değerlendirmesi kristal viyole boyama yöntemi ile yapıldı. 2 Bulgular: C.albicans ATCC 10231 suşu için amfoterisin B MİK yoğunluğu 64 µg/ml olarak belirlendi. C.dubliniensis CD36 suşu için amfoterisin B MİK yoğunluğu 64 µg/ml olarak belirlendi. Antifungale maruz bırakılmayan C.albicans ATCC 10231 ve C.dubliniensis CD36 suşlarının biyofilm oluşturduğu saptandı. Suşların amfoterisin B MİK konsantrasyonlarında da biyofilm oluşturduğu görüldü. C.dubliniensis CD36 suşunun C.albicans ATCC 10231 suşuna göre yüzeye daha güçlü adere olduğu tespit edildi. Amfoterisin B antifungalinin MİK ve sub-MİK konsantrasyonları C.dubliniensis CD36 suşunun biyofilm olşumunda inhibisyona yol açarken, MİK yoğunluğu C.albicans ATCC 10231 suşunda anlamlı bir inhibisyona neden olmadığı belirlendi ve sub-MİK yoğunluklarında biyofilm oluşumunun istatiksel olarak anlamlı bir şekilde arttığı belirlendi. C.albicans ATCC 10231 suşuna spesifik iki, C.dubliniensis CD36 suşuna spesifik bir referans pik olduğu belirlendi. Bir tanesi dallanma özelliği farklı olan toplam altı ortak yağ asidi referans piki elde edildi. Sonuç: C.dubliniensis CD36 ve C.albicans ATCC 10231 suşlarının amfoterisin B antifungali için MİK yoğunlukları aynı olmasına rağmen C.dubliniensis CD36 suşunun yüzeye daha güçlü adere olduğu tespit edilmiştir. C.dubliniensisCD36 suşu yüzeye daha güçlü adere olmasına karşın, amfoterisin B antifungalinin inhibisyon etkisinin C.albicans ATCC 10231 suşuna göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar gösteriyor ki, morfolojik ve genotipik olarak birbirine benzer olan suşlarla yapılan analizlerde elde edilebilinecek türe özgü tanı belirteçleri, enfeksiyonun tanısının konulmasında ve seyrinin izlenmesinde son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Candida species may act as an opportunistic pathogen in case of weakening of the host defense system and cause infections called as candidiasis. Because of the similar phenotypic and genotypic aspects, Candida albicans (C.albicans) and Candida dubliniensis (C.dubliniensis) have difficulties in the diagnosis and differential diagnosis. Since Candida albicans and Candida dubliniensis species differ in their resistance to antifungals, their differential diagnosis is particularly important in immunodeficient patients. Although many isolates of C. dubliniensis are sensitive to antifungals, they can develop resistance by expressing multidrug transporter genes. The MIDI Sherlock Microbial Identification System provides the identification of microorganisms by analyzing species-specific microbial fatty acid methyl esters (FAME) with gas chromatography(GC). Objective: Determination of 'Mininmum Inhibition Concentration' (MIC) values of fluconazole and amphotericin B antifungals of C.albicans ATCC 10231 and C.dubliniensis CD36 standard strains, evaluation of biofilm formation under antifungal effect and determination of fatty acid profiles. Method: Candida albicans ATCC10231 and Candida dubliniensis CD36 standard strains were prepared for analysis of cellular fatty acids. To determine the Minimum Inhibition Concentration (MIC) values of amphotericin B antifungals, European Antimicrobial Susceptibility Test Committee (EUCAST) liquid micro dilution method was used. Biofilm evaluation of strains under antifungal effect was performed by crystal violet staining method. 4 Results: The amphotericin B MIC concentration for C.albicans ATCC 10231 strain was 64 µg / ml. Amphotericin B MIC concentration for C.dubliniensis CD36 strain 64 µg / ml. It was determined that C. albicans ATCC 10231 and C. dubliniensis CD36 strains which were not exposed to antifungal were biofilm. The strains were also found to produce biofilm at amphotericin B MIC concentrations. C.dubliniensis CD36 was found to be more potent to the surface than C.albicans ATCC 10231. MIC and subMIC concentrations of amphotericin B antifungalin lead to inhibition of the biofilm formation of C.dubliniensis CD36 strain, while MIC concentration was determined not to cause a significant inhibition of C.albicans ATCC 10231 strain, and biofilm formation was significantly increased at sub-MIC concentrations It was identified that there were two reference peaks specific for C.albicans ATCC 10231 strain and a specific reference peak for C.dubliniensis CD36 strain. A total of six common fatty acid reference peaks were obtained, one of which had different branching properties. Conclusion:. Although MIC concentrations of C.dubliniensis CD36 and C.albicans ATCC 10231 were the same for amphotericin B antifungal, C.dubliniensis CD36 was found to be more potent to the surface. Although C. dubliniensis CD36 was more strongly adherent to the surface, it was found that the inhibition effect of amphotericin B antifungalin was higher than that of C.albicans ATCC 10231. The results show that species-specific diagnostic markers that can be obtained in the analysis of strains that are morphologically and genotypically similar to each other are extremely important in diagnosing and monitoring the course of the infection.