Diyetisyene başvuran bireylerin beslenme ve diyet hakkındaki düşünceleri ile siberkondri ilişkisi
The relationship between cyberchondria and nutrition and diet thoughts of individuals applying to the dietitian
  1. Tez No: 597368
  2. Yazar: SENA TİRİTOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE ÖNGÜN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Siberkondri, çevrimiçi sağlık araştırması, beslenme, diyet, Cyberchondria, online health research, nutrition, diet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Hızlı, kolay, anonim kullanıma olanak sağlayan ve rakiplerine kıyasla düşük maliyetli olan internet; halk arasında sağlık bilgisi kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bu şekildeki çevrimiçi sağlık araştırmaları en yaygın 5. çevrimiçi aktivite olarak gösterilmiştir. Yeni bir kavram olan siberkondri, bu bilgiler ışığında, çevrimiçi sağlık araştırmasının aşırılığı sonucu olarak, bireylerin kendi sağlıklarıyla ilgili artan kaygıları olarak tanımlanmıştır. Öte yandan internetten, diyet ve kilo verme sürecine yönelik araştırma yapılmakta ve sağlık kararı alırken internete başvurulmaktadır. Bu çalışmada amaç, diyetisyene başvuran bireylerin siberkondri düzeylerini saptamak ve bireylerin sosyo-demografik özellikleri, başvuru özellikleri ve beslenme ve diyet hakkındaki düşünceleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Çalışmada, İstanbul'da özel bir tıp merkezinde ilk defa diyetisyene başvuran 18-71 yaş arası 112 kişinin katılımıyla gerçekleşmiştir. Katılımcılara Siberkondri Ciddiyet Ölçeği ve Beslenme ve Diyet Hakkındaki Düşüncelerin Değerlendirilmesi Anketi uygulanmıştır. Siberkondri Ciddiyet Ölçeği ortalama puanı 76,7 ± 14,3 olarak saptanan bu çalışmanın sonucunda; ileri yaşlara kıyasla, gençlerin; erkeklere kıyasla, kadınların; evlilere kıyasla, bekarların; ilkokul mezunlarına kıyasla, lise ve lisans mezunlarının; beden kütle indeksi yüksek olanlara kıyasla, düşük olanların; diyetisyene doktor yönlendirmesiyle gelenlere kıyasla, kendi isteğiyle gelenlerin; beslenme bilgisini yüz yüze ve televizyondan edinenlere kıyasla, internetten edinenlerin; herhangi bir hastalığa sahip olanlara kıyasla, hastalığı olmayanların siberkondri puanları anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p0.05). Siberkondri, psikolojik olarak iyi olmama ve hayatta ciddi fonksiyonel bozuklukla tanımlanan ciddi bir durumdur. Bu çalışmanın sonucunda, siberkondrinin besleyici faktörlerinden biri olarak, yanlış beslenme bilgilerinin gösterilemeyeceği ve siberkondrik bireylerin yanlış beslenme bilgilerini daha çok özümsemiş olması gibi bir durumun söz konusu olmadığı saptanmıştır
Özet (Çeviri)
As being a fast, practical and anonymous platform the internet has extensively been used as a fast, practical and anonymous source of health information. In fact, surfing for health information has been reported as the 5th most common surfing activity. Regarding this, the new concept Cyberchondria is defined as individuals' growing anxiety about their health conditions due to excessive online surfing. People surf the net to research about diets and losing weight and consult the net before giving decision on these matters. The purpose of this research is to find out the level of Cyberchondria of patients who consult a dietician for the first time. Also in the study, a likely significant relation between Cyberchondria and patients' social demographic characteristics, application features and their ideas on nutrition and diets is sought. The participants of the research consists of 112 patients between the ages of 18-71 applying for a dietician for the first time in a private health-care centre in Istanbul. The participants were given The Cyberchondria Severity Scale and the Questionnaire of Assessment of Thoughts about Nutrition and Diet. The Cyberchondria Severity Scale average score was 76,76 ± 14,38. Cyberchondria scores were significantly higher in younger people compared to the older ones; in single people compared to married ones; in high school and college graduate people compared to primary school graduates; in those with lower body mass index compared to the higher ones; in those who applied the dietitian by themselves compared to those who came with the guidance of a doctor; in those who have acquired nutritional knowledge on the internet compared to those who have acquired face to face and television; in those who do not have a disease compared to those who have a disease (p 0.05). Cyberchondria is a serious condition defined as not being psychologically good and with serious functional impairments in life. It has been found that wrong nutrition information cannot be a cause of cyberchondria, and cyberchondriac individuals are more likely to believe incorrect nutritional information.