Sağlık hizmetlerinde öncelik belirleme: Arnavutluk Mother Teresa Üniversite Hastanesi Onkoloji Merkezi uygulamalarının incelenmesi
Priority in health services: An investigation of the applications in Mother Teresa University Hospital Oncology Center in Albania
- Tez No: 597455
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLPEMBE OĞUZHAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
 - Anahtar Kelimeler: Hekim, Hemşire, Kriterler, Öncelik belirleme, Sağlık hizmetleri, Kanser tedavisi, Physician, Nurse, Criteria, Priority setting, Health services, Cancer treatment
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Kanser tedavisinde mikro bazda önceliklendirmenin nasıl yapıldığını, kriterlerinin neler olduğunu tespit etmek, süreçte rol alan hekim ve hemşirelerin düşünce ve değerlendirmelerindeki farklılık ve benzerlikleri incelemektir. Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini hastanede çalışan 31 hekim ve 155 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmaya toplam 70 sağlık personeli (hekim ve hemşire olmak üzere) katılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. İçerik analizi için kodlama yapılarak veriler ayrılmıştır. Bulgular:“Öncelikli hastalar ve hasta grupları nelerdir”sorusuna karşılık hekimlerin %11'i ve hemşirelerinde %30,2'si belirli bir grup olmadığını vurgulamışlardır. En çok önceliklendirme yapmak zorunda oldukları hizmet konusuna hekimlerin %29,6'sı ve hemşirelerin de %28,9'u“Mevcut Olan İlaçların Dağıtımı”cevabını vermişlerdir. Önceliklendirme kriterlerinde, hekimlerin %37'si, hemşirelerin %48,8'i hastalığın ciddiyetini ilk sırada belirtmişlerdir. Hekimlerde hastanenin mevcut finansal kaynakları %25,9 ile ikinci sırada yer alırken hemşirelerde hastanın yaşı %23,3 ile ikinci sırada yer almaktadır. Sonuç: Onkoloji hastanesinde önceliklendirme özellikle ilaç dağıtımında yapılmaktadır. Kriterlerin önem sırası hekim ve hemşirelere göre değişkenlik gösterirken aynı zamanda bölümler arası farklılıklar içermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine how prioritization in cancer treatment at micro level is done, to determine which criteria has been used, and to examine the differences and similarities in the thoughts and evaluations of physicians and nurses involved in the process. Material and Method: The target population of the study consists on 31 physicians and 155 nurses that work in this hospital. A total of 70 health personnel (physicians and nurses) participated in the study. One of the qualitative research methods, semi-structured interview form was used. For content analysis, the data were separated by coding. Results: In response to the question '' which are priority patients and patient groups ", 11% of physicians and 30,2% of nurses emphasized that there is no specific group. 29,6% of physicians and 28,9% of nurses answered ''Distribution of Existing Drugs'' towards the health service that they should make the most prioritization. In the prioritization criteria, 37% of physicians and 48,8% of nurses stated the severity of the disease in the first place. In physicians, the current financial resources of the hospital are in second place with 25,9%, while in nurses the patient's age is second with 23,3%. Conclusion: In oncology hospital, prioritization is made especially in drug distribution. The order of importance of the criteria varies between physicians and nurses, but also includes differences between departments.