Obez hastaların yaşam deneyimlerinin incelenmesi
Investigation of life experiences of obese patients
  1. Tez No: 597513
  2. Yazar: MELİS MERVE ÇAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Obez Bireylerin Yaşam Deneyimleri, Metabolik Cerrahi, Obesity, Life Experiences of İndividuals With Obesity, Metabolic Surgery
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu araştırma obez olan hastaların yaşam deneyimleri ile birlikte metabolik cerrahiye yönelimin nedenlerini belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma niteliksel fenomenolojik tipdedir. Araştırmada obez bireylerin obezite ile ilgili deneyimleri nelerdir, obez bireylerin yaşadıkları sosyal izolasyon var mıdır, obezitenin obez bireyler üzerindeki etkileri nelerdir, obez bireyler neden cerrahi yönteme başvurur sorularına yanıt arandı. Araştırma evrenini İstanbul'da özel bir hastaneye 2018 yılı Aralık-Ekim ayları arasında metabolik cerrahi olmak amaçlı başvuran bireyler oluşturdu. Örneklemini ise beden kitle indeksi 30 ve üzeri olan, en az bir yıldır obez, metabolik cerrahi olmaya karar vermiş dokuz birey oluşturdu. Verilerin toplanmasına etik kurul onayı alındıktan sonra başlandı. Katılımcı tanıma formu ve yarı yapılandırılmış veri toplama formu ile veriler toplandı. Yüz yüze görüşme yöntemi ile yapıldı. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan dokuz katılımcının en küçük olanı 20, en büyük olanı ise 51 yaşındaydı. Cinsiyet yönünden incelendiğinde altısının kadın, birinin evli olduğu ve çok farklı mesleklerde çalıştıkları belirlendi. Diğer özellikleri ise biri hariç tümünün ailesi ile yaşadığı, ikisi hariç tümünün ailesinde obez birey bulunduğu, kendi ifadeleri ile çoğunluğunun stresli bir yaşama sahip olduklarını ayrıca uygulanan metabolik cerrahiye kadar birçok kez biri hariç tamamının diyet yapmayı denedikleri ve başarılı olamadıkları belirlendi. Sosyal izolasyon ve psikolojik sorunlar yaşadıklarını;“Sosyal aktivitelere katılmıyorum. İnsanlar tarafından bakılıyormuş gibi hissediyorum”,“Tombik diyenler var. Yok koltuğu kırdın, yok buradan geçemedin onlar psikolojimi çok bozuyor”, obezitenin üzerlerindeki etkileri hakkında“Obez olmak beni giyim kuşam ve hareketlerimi kısıtlaması açısından etkiliyor”, cerrahiye yönelme nedenleri hakkında“Mecbur kaldım. Son şans olarak görüyorum'' ve ameliyat sonrası beklentileri hakkında ise ”Kesinlikle kendime özgüvenim artacak“, ”Kendimi sevmek, güzel giyinmek" dikkat çekici ifadelerdi. Sonuç: Bu çalışmada elde edilen verilere dayanarak obez bireylerin fazla kiloları nedeniyle özellikle sosyal izolasyon, psikolojik bozukluklar, giyim tercihlerinin kısıtlanması, kendilerini sağlıklı hissetmemeleri ve fiziksel aktivitede sınırlılıklar yaşadıkları sayılabilir. Ayrıca katılımcıların birçok kez diyet tedavisini denediklerini fakat başarılı olamadıkları bunun üzerine metabolik cerrahiyi son çare olarak gördükleri belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to determine experiences of patients with obesity and their reasons for undergoing metabolic surgery. Material and Methods: The present study is a qualitative phenomenological type research. The study seeks for answers of the questions such as what are the experiences of obese individuals on obesity, does individuals with obesity experience social isolation, what are the effects of obesity on obese individuals, and why individuals with obesity prefer undergoing a surgical procedure. The study population consisted of individuals who have been admitted to a private hospital in Istanbul between October and December 2018 for metabolic surgery. And, the study sample consisted of nine individuals with a body mass index of 30 and over, who had been obese for at least one year, and decided to undergo a metabolic surgery. Data collection was started after obtaining approval of ethics committee. Data were collected using participant information form and semi-structured data collection form. The study was carried out using face-to-face interview method. Results: The youngest of the nine participants included in the study was 20 years old and the eldest was 51 years old. Six of the participants were female, and one of them was married. Except one, all were living with their families, and all had obese members in the family, with the exception of the two. It was determined that most of them had a stressful life, according to their own statements. Participants stated that they tried to diet many times without success before making a decision for undergoing metabolic surgery. All the participants stated that they experienced psychosocial problems in different ways. Some of them expressed their social isolation, such as“I cannot participate in social activities. I feel like people look at me,”“Some call me fat/chubby. They say you broke the seat, you could not pass from here, and such, which disturbs me psychologically”. And, they expressed how obesity affects them with statements such as“being obese affects me in terms of clothing and restriction of my movements”. Among the reasons for undergoing metabolic surgery, the statement“I had to. I see it as the last chance”was striking. And about the expectations after the surgery,“My self-confidence will definitely increase”,“I want to love myself, and dress nicely”were remarkable expressions. Conclusion: In conclusion, it can be stated based on the data obtained in this study that individuals with obesity have negative life experiences, experience social isolation due to their excess weight, have limited clothing preferences, do not feel healthy and experience limitations in physical activity.