Popüler batı müziği şarkı sözlerinde argo kullanımı ve dil bilimsel analizi
Linguistic analysis of slang used in popular western musiclyrics
  1. Tez No: 597527
  2. Yazar: JALE KÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ÇELİKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Müzik, Linguistics, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Argo, dilbilim, dilbilimsel analiz, şarkı sözleri, rap müzik, Slang, linguistic, linguistic analysis, lyrics, rap music
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil Bilimleri ve Kültür Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil Bilimleri ve Kültür Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Müzik her zaman kalplere ve zihinlere dokunan ve insanları etkileyen bir sanattır. İnsanlar, belli dönemlerde yaşadıkları toplumsal felaketleri popüler müzik aracılığıyla ifade etmişlerdir. Belki de, bu nedenle müzik, toplumun kişisel hayal kırıklıkları ve acıları ile ilgili düşüncelerini seslendirmesini sağlayan bir araç olarak tercih edilmiştir. Bu tez için, popüler batı müziğinin bir parçası olan ve çoğunlukla argo kullanımını tercih eden bir müzik türü olması açısından rap müziği tercih edilmiştir. Rap müziğindeki argonun, sadece söylenilen veya lanse edilen birkaç kelimeden ibaret olmadığı, aynı zamanda rap müziği sanatçılarının şarkılarında, yaşadıkları belirli olayları ve içinde bulundukları durumu yansıtmak için argo kullandıkları aşikârdır. Bu dil türünün özelliği, dilbilim çalışmalarında bilhassa oluşum süreçleri bakımından incelenmeye değer olmasıdır. Bu tezde, şarkı sözlerinde argo kullanımını en çok tercih eden şarkıcılar arasında Eminem, Tupac, Iggy Azalea ve Jay-Z şarkılarının ele alınmasıyla birlikte, farklı ırkların hedef kitleye şarkı sözleri aracılığıyla iletmek istedikleri mesajlar incelenmiştir. Kullandıkları argo olarak nitelendirilen kelimelerin oluşumu incelenerek, örnekleriyle birlikte dil kullanımına katkıları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Music is always an art that touches hearts and minds and influences people. People have expressed the social ills they experienced in certain periods through popular music. For this reason, music has been chosen as a tool which helps the society's lethal elements to voice out their thoughts about personal frustrations and anguishes. For this thesis, rap music is preferred since it is a type of music that is a part of popular western music that mostly preferred slang. It is clear that the slang in rap music is not just a few words spoken or introduced but also rappers use slang to reflect their specific conditions they live in and the situation they are in. The characteristic of this language is that it is worth studying especially in terms of the process of formation of words in linguistic studies. In this thesis, the singers such as Eminem, Tupac, Iggy Azalea and Jay-Z who are mostly prefer to use slang words in their lyrics have been analyzed as well as the message i.e lyrics that different races want to convey to the target audience. By examining the formation of the words used as slang, it has been focused on their contributions to language use along with examples.