Hadiste teferrüd
Hadith tefarrud
- Tez No: 597588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadîs, Hadîs Usûlü, Teferrüd, Ferd, Ğarîb, Hadith, Methodology of Hadith, Tefarrud, Fard, Gharib
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Teferrüd, hadis usulünün en kapsamlı konularından biri olup başka râvîlerin nakletmediği haber anlamına gelmektedir. Ferd, ğarîb ve benzeri terimlerin oluşumunda etkili rol oynamakta, sened veya metinde bulunan bir özellik itibariyle tek kalan râvînin diğer râvî ve rivâyetlerden ayrılması olarak da kullanılmaktadır. Aynı zamanda hadîsin sahih veya zayıf olmasının, kabul yahut reddedilmesinde, râvînin cerh ve ta'dîle tabi tutulmasında etkili bir rol üstlenmektedir. Teferrüd, mütekaddimûn dediğimiz yani hadîs ilimlerinin şekillendiği ilk dönemlerde başlı başına bir kavram olarak değil de sadece bazı terimlerin içeriği olarak mevzubahis olmuştur. Bu bu çalışmada Teferrüd kavramının hadîs tarihindeki kullanımı, mahiyeti, özellikleri, kısımları ve hükümleri ele alınmıştır. Bu meyanda Teferrüd kavramının kavramsal çerçevesi, Teferrüde sebep olan olgular ve Teferrüd çeşitleri zikredilip her bir konu örneklerle açıklanmıştır. Ayrıca münferid râvînin rivâyetleri olan Ferd, Garib, Şâz, Münker ve Ziyâdetü's-sika'dan bahsedilmiş ve bu kavramların gerek teferrüdle gerekse de birbirleriyle olan bağlantısına değinilmiş akabinde ise muhaddislerce bu rivâyetlerin hükmü zikredilmiştir. Sonuç olarak ise çalışmadan elde edilen veriler arzedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since Uniqueness is the focus of Hadith Origins' terminology, then it plays an effective role especially in Al Fard, singular, and Al Gharib, strange, Hadith and similar Hadiths. Uniqueness is that Hadith narrated by a single narrator. It is that kind of Hadith narrated by one mohaddith with no further successors agreeing with him in the transmission, sanad, or in the content, matn, of this Hadith. At the same time, uniqueness affects considering a certain Hadith accepted or rejected or authentic or weak and also affects the circumstances of the narrators, the criticizing, Hath, and praising, Ta'deel. Uniqueness is one of the most important and broadest Hadith Sciences. It wasn't cosidered a separate subject according to preceding narrators when they set the basics of Hadith science, but it included some of their words and terms. In this regard Teferrud of the concept of the conceptual framework, are explained with examples and each topic mentioned facts and varieties that cause Teferrud. In addition, i've explained the individual narrations of the narrators and the connections between Ferd, Ghraib, Shaz, Munkar and ziyadetu'thikah that have been mentioned in the study. Thus, by the end of the study I've explained all the data that have been used.