النظام العام للشريعة الإسلامية (تأصيلًا، وتطبيقًا)
İslam Hukukunun Genel Düzeni (Etimolijik ve Uygulamalı Olarak)النظام العام للشريعة الإسلامية(تأصيلًا، وتطبيقًا)
- Tez No: 597611
- Danışmanlar: PROF. DR. OSAMA AL HAMWİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: kamu düzeni, usulü, maksatları, müfessir, muhkem, kat'i icma, genel kurallar, kul hakkı, public order, its origins, its purposes, interpreter, arbitrator, absolute consensus, general rules, the right of others
- Yıl: 2019
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
İslam Şeriatı Dünya'da ve Ahiret' te kulların menfaatlerini gözetmek, işlerini düzenlemek ve hayatlarını kolaylaştırmak için Allah Teala tarafından vaz' edilmiş kanunlar bütünüdür. Bundan dolayı İslam Hukuku'nda adalet ve rahmet kavramları büyük öneme haizdir. Gelmiş geçmiş bütün ümmetlerin, hayatlarını düzene koyan ve uydukları bir takım kurallar var olagelmiştir. Çünkü insanların olaylara bakış açıları farklılık arz etmektedir ve eğer herkesin uyacağı belli kurallar bütünü olmazsa ayrılığa düşmeleri ve çatışmaları kaçınılmaz hale gelir. Bu yüzden Allah Teala İslam ümmetine yollarını aydınlatması için kanunlar vaz' etmiştir. Her ne kadar bazıları Allah'ın vaz' ettiği kanunları terk ederek İlahi olmayan kanunlarda adalet arayışına girse de bu çabalar boşunadır. Araştırmacı bu çalışmada İslam Hukuk'unda yer alan İslami Düzenin özelliklerini ortaya koymaya çalışmıştır. Bu çalışma İslam Düzeninin özelliklerini belirleyerek, yapısını ve maksatlarını açıklamayı hedeflemektedir. Ve aynı şekilde araştırmacı bu çalışmada İslam Kamu Düzeni kapsamına giren pek çok fıkhi meseleleri açıklamayı hedeflemektedir. Bu yüzden araştırmacı bu çalışmada, kamu düzeni kavramını, usulünü, delilliğini ve maksatlarını ele almıştır. Aynı şekilde fıkıh kitaplarını inceleyerek ve kamu düzeni ile ilgili hükümleri çıkartmak suretiyle, kamu düzeni altında yer alan fer'i konuları da ele almıştır.
Özet (Çeviri)
The general system of Islamic law (sharia), the establishment and application Abdelrahman El – Desouki Islamic law (sharia) came to look after the interests of servants of Allah in the present life and the Hereafter, and to organize their affairs, and facilitate their lives, and therefore the manifestations of justice and mercy in all visible aspects. Every nation of nations must have a regulator to control their lives and follow. Unless they find what could unite them, they will be lost in the darkness of segmentations and conflict. so Allah make the laws(shar') to be a lamp to illuminate the peoples' way; when some tried to leave it and isolate from it, they could not live without unity, then replace the divine light with constitutions and statutes, and they are completely different! While Allah awarded us with Islam and the mercy of shari'a, the researcher tried to touch the parameters of this system in the provisions of the Sharia; The research was an attempt to extract the features of this system and the statement of structure and purposes as well as an attempt to explain many of the branches of jurisprudence that are involved in building the general system of Islamic law. Therefore, this research is concerned with the definition of the concept of the public order, its origins, its demonstration and its purposes; it is also interested in mentioning the branches that have fallen under the public order by extrapolating the books of jurisprudence and extracting the correct provisions to be within the public order.