Birgivî Mehmet Efendi'nin Cilâu'l-Kulûb adlı eserinde geçen hadislerin tahric ve tahkiki
Takhreej and critical edition of hadiths wich are used in Birgivi Mehmed Efendi's treatise 'jala al-qulub'
  1. Tez No: 597612
  2. Yazar: AZAT ONAİBEKOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HURİYE MARTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Birgivî, Cilâu'l-Kulûp, Tahric, Tahkik, Birgivi, Jalau'l-Qulub, takhreej, critical editi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Hakkı söylemekten çekinmeyen ve takva sahibi bir ilim adamı olan Birgivî Mehmed Efendi'nin nasihat ve vaaz ile ilgili 'Celâu'l-Kulûb' isimli risalesinde kullandığı hadisler incelenmiştir. Risalede geçen hadislerin tahrici yapılmış ve asıl kaynaklarda geçen yerleri belirtilmiştir. Hadislerin kaynaklarına, sıhhat derecelerine ve konularına göre dağılımı tablo şeklinde gösterilmiştir. Risalede 70 merfu hadis geçmektedir. Hadislerin çoğunluğu Kütüb-ü Tis'a'dan alınmış ve bir çoğu sıhhat durumu sahih olan hadislerdir. Müellifimiz risalesine en fazla sahih olan hadisleri alarak çalışma için sağlam bir zemin oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
The hadiths referred to by Birgivi Mehmed Efendi, a God-fearing scholar who does not hesitate to tell the truth, in his treatise“Jalau'l-Qulub”about advices and preaches, are examined. The hadiths mentioned in the treatise have been profoundly studied and their places mentioned in the original sources. The distribution of the hadiths according to their sources, degrees of authenticity and subjects is shown as a table. The treatise mentions 70 marfu' hadiths. The majority of the hadiths were taken from Kutub al-Tis'a and most of them are authentic hadiths. The author has established a solid foundation for the study by taking the hadith which are the most authentic to his treatise.