Fahreddin Razi'nin Amma Cüzü tefsirinde semantik olgular
Linguistic phenomena in the interpretation Amma of Fahreddin Razin
  1. Tez No: 541318
  2. Yazar: MUKHAMMADYUSUF SHARIPOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IHAB SAID IBRAHİM İBRAHİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Razi - Tevil- Mefatihul Gayb- dil 2018, sayfa 74, Razi- Meanings- Mefatihul Gayb-i- language 2018, pages 74 Science Code
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kuran-ı Kerim'in lafızlarının tevili ve manaları, arapların lehçe farklılıklarından dolayı farklılık arzeder. . Kaynak itibari ile Kuran tefsiri ikiye ayrılır; biri rey, diğeri ise me'sur tefsirdir. Mefatihul Gayb sahibi Şeyhul İslam Fahrettin Razi rey tefsirine itimat etmiştir, Razi,Müfessirlerin bakış açısı farklılıklarını birleştirmeyi tercih etmiş ve ilgili konu ile alakalı kendi bakış açısını, görüşünü belirtmiştir. Öngörülerinde de genelde isabetli olduğuna şahit oluyoruz.. Buradan hareketle Fahrettin Razi'nin Et-tefsir El-Kebir 'indeki delaletlerin zahiri ve özellikle de amme cüzünü seçtim. Ve konunun başlığını da "Fahredd İn Razinin amme cüzü tefsirinden dilsel olgular. Aşağıda ki şekliyle fasıllara ayırarak, ilgili kaynak ve revaranslara başvurarak konuyu inceledim. I. bölüm; Eş anlamlılar. Fahrettin Razi bu konu da;bir şeye delalet eden farklı müfret lafızlardır der. II. bölüm; Eş sesli lafızlar Fahreddin Razi şu şekilde tarif etmiştir: iki veya daha fazla farklı hakikatı anlatmak amacıyla konan tek kelimedir. III. bölüm:Zıtlar Bir kelimenin, karşılıklı iki manaya veya iki zıt manaya işaret etmesidir. IV. bölüm; Muarreb Arapçaya başka dillerden geçerek arapçalaşan kelimelerdir. V. bölüm; Musahebe Bir kelimenin başka kelime ile beraber gelerek yeni bir mana ortaya çıkmasıdır ki her dilde rasltanan bir durumdur. VI. bölüm ; Eşlik eden delaletler
Özet (Çeviri)
The language , interpretation and meanings of the words in the Holy Qur'an differ due to the different dialect of the Arabs. The Qur'anic tafsir (commentary) is divided into two parts; one is rey, the other is me'sur tafsir. Author of Mefatihul Gayb-i Sheykhul Islam (Master of İslam) Fahrettin Razi rely on rey commentary, Razi preferred to unite the differences of viewpoints of the commentators and expressed his viewpoint related to the subject concerned. We are witnessing that the predictions are generally accurate. İn that context, i have chosen Fahrettin Razi's Et-tafsir Al-Kebir 's visibility of evidences and especially the public (amme) of the chapters/parts. I divided the chapters as follows and applied them to the related sources and references. First chapter; Synonymous. Fahrettin Razi says that there are different kinds of evidences that portray this issue. The second chapter; Similarly spoken words. Fahreddin Razi described it as: the only word that is used to describe two or more different truths. Third chapter: Antonyms. A sign of opposing the meanings of a word. Chapter Four; Muarreb. It is the Arabic language that derives through other languages. Chapter Five; Musahebe. It is a situation in which a word comes together with another word to reveal a new meaning, which is a situation that is seen on both languages. Chapter Six; Accompanying evidences.