Corcî Zeydân ve Arûsu Fergâne adlı romanının incelenmesi
Jorji zaydan and investigation of his novel named Arus- u Farghanah
- Tez No: 597620
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ EMİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Corcî Zeydân, Modern Mısır Romanı, Arûsu Fergâne, Jorji Zaydan, Modern Egyptian Novel, Arus-u Farghanah
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Napolyon'un Mısır'ı işgaliyle başlayan modernleşme ve Batı kültüründen etkilenme sonucu Mısır sanat ve kültür edebiyatında önemli gelişmeler söz konusu olmuştur. İlk başta Batı romanından çeviri ile başlayan roman serüveni Muhammed Hüseyin Heykel'in Zeynep adlı romanıyla bir noktaya ulaşmıştır. Ancak kendine özgün roman anlayışı Corcî Zeydân'la zirveye ulaşmıştır. Yazar bu alanda çoğu İslam tarihini ele alan yirmi iki tane roman yazmıştır bu romanların biri de Arûsu Fergâne'dir. Çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde modern Mısır romanına dair genel bir bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Corcî Zeydân'ın hayatı ve eserleri hakkında incelemeler yapılmıştır. İkinci bölümde yazarın Arûsu Fergâne adlı eseri zaman ve mekân, kahramanlar, olay örgüsü, dil ve üslup açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the modernization that started with Napoleon's occupation of Egypt and the influence of Western culture, there have been significant developments in Egyptian art and cultural literature. Its novel adventure, which began with a translation from the Western novel, reached a point with the novel Zaynab by Mohammad Husain al-Haykal. However, original novel approach of Egypt reached its peak with Jorji Zaydan. The author has written twenty-two novels in this field, most of which address Islamic history. One of these novels is Arus-u Farghanah. Our work consists of an introduction and two parts. The introduction gives a general overview of the modern Egyptian novel. In the first part, investigations were made about the life and works of Jorji Zaydan. In the second part, the author's work Arus-u Farghanah is examined in terms of time and space, heroes, incident pattern, language and style.