Ebû Mansûr El-Huseyn B. Zeyle'nin El-Kâfi Fi'l-Mûsikî adlı eserinin müzik teorisi açısından incelenmesi
A study of Ibn Zayla's work on music 'Al-Kâfi Fi'l-Mûsikî' in terms of music theory
- Tez No: 597623
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sanat Tarihi, Tarih, Music, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu çalışma, 11. yüzyılda yaşamış İranlı bir filozof ve âlim olan İbn Zeyle'nin müziğe dair eserini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmalarından biri olan el-Kâfî fi'l-Mûsikî, mevcut müzik literatürüne önemli ölçüde yeni fikirler eklerken, zamanına kadar geliştirilen tüm müzik teorilerini kapsar. İbn Sînâ'nın en yakın öğrencilerinden biri olduğu için İslâmî bilgilerin aktarımında eserleri daha da önem arz eder. Bu olgu, araştırmalarımız sırasında keşfettiğimiz üzere, el-Kâfî fi'l-Mûsikî'nin bazı kısımlarının İbn Sînâ'nın Cevâmiu İlmi'l-Mûsikî ile birebir aynı olmasını da açıklar. Bununla birlikte, İbn Zeyle, eserinde, hocası İbn Sînâ'dan hiç söz etmemiştir. İbn Zeyle'nin eserinin orijinalliği, ebced yönteminde nağmeleri isimlendirirken harfleri farklı bir biçimde kullanmasında yatar. Ebced harflerini kullanma şekli, Safiyyuddin Urmevî gibi sistematikçi denen okula müntesip bazı ilim adamlarının eserlerinde ve onu takip eden başka ilim adamlarının eserlerinde de görülmektedir. Bu bakımdan İbn Zeyle bu yöntemin kurucusu olarak düşünülebilir. Bir başka önemli nokta ise, îkâ'ları oluştururken onların kuvvetini kullanmasıdır. Çalısmaya başladığımızda el- Kâfi fi'l-Mûsikî'nin Türkçe çevirisi mevcut değildi. Çalışmamızın ekinde eserin çevirisini de veriyoruz. Sadece İngiltere ve Hindistan'daki kütüphanelerde bulunan iki orijinal el yazmasına erişemediğimizden, çevirimizde Zekeriya Yusuf'un yayınladığı metni kullandık.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse work of Ibn Zayla on music, an Iranian philosopher and scholar of the eleventh century. One of his works, al-Kâfi fi'l-Mûsikî, encompasses all music theories developed up until his time, while contributing substantially new ideas to the existing music literature. His works become all the more important in Islamic scientific transmission due to the fact that he is one of the closest disciples of Ibn Sina This fact explains also the identity of some parts of al- Kâfî fi'l-Mûsikî with Ibn Sina's Javamiu İlmi'l-Mûsikî, an identity discovered during our research. However, Ibn Zayla never mentions the work of his master, Ibn Sina, in his own work. The originality of Ibn Zayla's work lies in his different uses of letters in the abjad numerals in naming notes. The manner in which he uses the abjad numerals can be observed in the works of some scholars from so-called systematist school such as Safiyyuddin Urmawi, and that sort of use is adopted by other scholars thereafter. In this regard, Ibn Zayla can be considerd as the founder of this method. Another important point is that Ibn Zayla in his use of the force of the duration in composing îkâ''s. Before we commenced our study, Al-Kâfi had not yet been translated into Turkish. In the framework of this study, we furnish its translation. Since there are only two original manuscripts found in the libraries in the United Kingdom and India, out of reach, the edition of Zakariyya Yousuf is used for the translation.
Benzer Tezler
- Risale-i Tevhid ve Menakıb-ı Mansur
Risale-i Tevhid ve Menakıb-ı Mansur
SEMRA TOPCU
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
DilbilimBolu Abant İzzet Baysal ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. EROL ÖZTÜRK
- İlk dönem Sünnî makâlât türü eserlerde Şiî fırkaların tasnifi problemi
The problem of classification of Shiīte sects in the works in Sunnī makalāt style of the first period
MİNE GÖK
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
DinÇukurova ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. İSMAİL YÜRÜK
- Es-Se'âlibî'nin Fıkhü'l-luğa ve es-Süyûtî'nin el-Muzhir fî- 'Ulûmi'l-luğa ve Envâ'uhâ eserlerinin karşılaştırılması
A comparison of es-Seʿâlibîs Fikhü'l-luğa and es-Süyûtî's el-Muzhir fî-ʿUlûmi'l-luğa and Envâʿuh
ABDULRAHİM ŞERİF
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Doğu Dilleri ve EdebiyatıAnkara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDIN KUDAT
- Ebu'l-Muîn En-Nesefî'nin Tebsıratü'l-Edille adlı eserinde Mu'tezile'ye yönelttiği eleştiriler (Allah'ın sıfatlarının ispatı Örneği)
Criticisms to Mu'tazila in Abu'l-Muîn Al-Nasafî's work named tabsirat al-adilla (Example of proving Allah's attributes)
KEREM TAŞCI
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
DinSelçuk ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HÜSEYİN AYDIN
- Muhammed b. Abdullah'ın Halife Mansur'a karşı ayaklanması
The Revolt of Muhammed b. Abdullah against the Caliphate Mansur
HÜSEYİN AKMAN