Ergenlerde dindarlık ve kimlik statüsü arasındaki ilişki
- Tez No: 597800
 - Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ŞAHİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Felsefe, Psikoloji, Philosophy, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Adolescensce, Religion, Religiosity, Identity, Identity Status
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı, ergenlerin hayatında önemli bir yeri olan dindarlıkla kimlik statüsü arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Çalışmamızın örneklem grubu, Karaman İli merkezinde bulunan, dört lise türünde öğrenimlerine devam etmekte olan 14-19 yaş arası 406 öğrenciden oluşmuştur. Araştırmada kimlik statüleriyle ilgili verilerin toplanmasında“Benlik Kimlik Statüsü Ölçeği”nden, dindarlıkla ilgili verilerin toplanmasında ise“Dini Hayat Ölçeği”nden faydalanılmıştır. Veri analizinde Pearson Korelâsyon Analizi, T-Testi, çok gruplu değişkenlerin analizinde ise“Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way Anova)”ve“Tukey-HSD testi”kullanılmıştır. Kimlik statüleriyle dindarlık arasındaki analizlere baktığımızda, kimlik statüsüyle dindarlık arasında pozitif yönde anlamlı ilişki ve dindarlık düzeylerinin kimlik statüsü puanları arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Buna göre ergenlerde dindarlık düzeyi yükseldikçe kimlik statüsü puanlarında da yükselme olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca dindarlık boyutları ile kimlik statüsü arasındaki korelâsyona baktığımızda kimlik statüsüyle dindarlığın inanç, duygu ve davranış, bilgi boyutları arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relation between the identity status the religiosity which has an importent rol on youth's life and values. The study group of the research consists of 406 students between the ages of 14-19 years old from various highs schools in Karaman city center.“Ego Identity Statüs Scale”was conducted to investigate the data about itentity status and“Religious Life Scale”was used for the data about religiousity. İn the process of data analysis, Pearson Correlation Coefficeint and T test were used and One Way Anova and Tukey-HSD test were used for multi-group variable analysis. Considering the analysis between identity status and religiousity, there is positive relationship between identity status and religiousity and significant differences were detected among the level of religiousity and the scares of identity status. Correspondingly, it was identified that the scares of identity status increased when the level of religiousity in adolescents was risen. Based on the correlations between identity status and religiousity, there is a meaningful relationship between identity status and belief, behaviour, sense and krovledge aspects of religiousity.