Demokrat Parti Dönemi'nde tokat (1950-1960)
Tokat in Democratic Party Peri̇od (1950-1960)
- Tez No: 597804
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇOLAK, DOÇ. DR. İSMET TÜRKMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Çok Partili Hayat, Tokat, CHP, Siyasi, Sosyal, Ekonomik Hayat, Democrat Party, Multi-Party Life, Tokat, The Republican People's Party, Political, Social, Economic Life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 431
Özet
Bu tez çalışmasında 1950-1960 yılları arasında iktidarda bulunan DP hükümetlerinin politikaları ve bu politikaların Tokat ili özelindeki yansımaları ele alınmıştır. Çalışmalar yapılırken Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi'nde bulunan arşiv belgeleri ile ilgili dönemde çıkarılan yerel gazetelerden elde edilen bilgiler değerlendirilmiştir. Ayrıca konumuzla ilgili telif ve tetkik eserlerden de yararlanılmıştır. Çalışmamız giriş, dört bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Çalışmamızın Giriş bölümünde Türkiye'de 1946-1950 yılları arasında yaşanan çok partili hayata dönüş sürecinden bahsedilmiştir. Bu süreçte kurulan siyasi partiler hakkında bilgi verilmiştir. I. Bölümde 1946-1960 yılları arasında Türkiye'de mevcut siyasi partilerin Tokat ilindeki teşkilatlanması, seçimlerdeki çalışmaları, seçim sonuçları ve Tokat'ta görev yapan idareciler hakkında bilgi verilmiştir. II. Bölümde ilgili dönemde Tokat'ta idari yapı, ilçelerin durumu, nüfus, göçler, sağlık, haberleşme, spor gibi sosyal alanlardan bahsedilmiştir. Tezimizin III. Bölümünde DP'nin Milli Eğitim Politikaları doğrultusunda Tokat'taki eğitim faaliyetlerinden, Tokat basınından, Tokat'ta kültürel faaliyetlerden bahsedilmiştir. IV.Bölüm olan son bölümde DP dönemindeki ekonomik gelişmelerin Tokat'taki yansımaları ve hükümetlerin uyguladığı politikalar doğrultusunda Tokat'ta tarım, hayvancılık, bayındırlık, ulaşım, madencilik konularına değinilmiştir. Sonuç bölümünde elde edilen veriler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the policies of the Democrat Party government in power between 1950 and 1960 and their effects in Tokat province were discussed. During the study, the information obtained from relevant national and local newspapers published in the period and the archive documents of Prime Ministry Republican Archives were reviewed. In addition, copyrighted and examinational works related to the subject were used. Our study consists of introduction, four chapters and a conclusion part. The process of returning to Multi-Party Life between the years of 1946-1950 in Turkey has been discussed in introduction part of the study. Information was given about the political parties established in this period. In the first Chapter, information about the organization of Turkish Political Party in Tokat city, their activities in the elections, results of the election and the administrators who served in Tokat between the years of 1946 and 1960 were given. In Chapter II, the administrative structure in Tokat, the status of districts, population, migration, health, communication situation and social events such as sports were mentioned. In Chapter III of our thesis, educational activities of the Democrat Party in Tokat in line with the National Education Policies, the press in Tokat and cultural activities in Tokat were mentioned. In Chapter IV which is the last Chapter, reflections of the economic developments in the DP period in Tokat and agriculture, animal husbandry, public works, transportation and mining issues regarding the policies implemented by the governments were discussed. In the conclusion section, the data obtained were evaluated.