Hulefâ-i Râşidîn Dönemi ile ilgili Türkiye'de telif edilen eserlerin değerlendirilmesi (1980-2000 yılları)
An evaluati̇on of the books about khulafa-e rashi̇deen peri̇od compi̇led i̇n Turkey ( between 1980 and 2000)
  1. Tez No: 597808
  2. Yazar: ÖZLEM ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GEMİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hulefâ-i Râşidîn, Halife, Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali, Khulafa-e-Rashideen, Caliph, Abu Bakr, Umar, Uthman, Ali
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Hz. Peygamber'in vefatıyla İslam tarihinde“Hulefâ-i Râşidîn”olarak isimlendirilen yeni ve önemli bir dönem başlamıştır. Bu dönemi önemli kılan, Hz. Peygamber'in vefatından sonra iktidara gelen kişilerin onunla yakın ilişkisi olan isimler olması, Hz. Peygamber döneminde temeli atılan meselelerin bu dönemde gelişerek olgunlaşması, İslam devletinin topraklarının genişlemesiyle birlikte çeşitli yeni meselelerin ortaya çıkması ve sonraki dönemlerin çeşitli icraatlarının anlaşabilmesi açısından zemin teşkil etmesidir. Bu sebeple otuz yıl gibi kısa bir zaman dilimi olmasına rağmen birçok yönüyle ele alınıp incelenmesi gereken bir dönemdir. Hulefâ-i Râşidîn ile ilgili, hem dört halifenin tamamını ele alan, hem de dört halifeyi öne çıkan şahsi özellikleri ve hilafet dönemlerinin özellikleriyle tek tek ele alan eserler yazılmıştır. Çalışmamızda, Hulefâ-i Râşidîn ile ilgili 1980-2000 yılları arasında Türkiye'de telif edilmiş eserler muhteva, dil ve üslup, kaynak kullanımı açısından değerlendirilerek, eserlerde bu dönemle ilgili konuların nasıl ele alındığı karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Following the death of Prophet Muhammad, a new and critical period called“Khulafa-e-Rashideen”started in the history of Islam. The noteworthy characteristics of this period are as follows: those who came to power after the death of the Prophet had close relations with him, the issues the foundations of which were laid during the era of the Prophet developed further, various new issues emerged with the expansion of the territory of the Islamic state, and this period acts as a basis for understanding of the various acts of the subsequent periods. Therefore, although thirty years are a short period of time, many aspects of it should be discussed and examined. Many works have been written about Khulafa-e-Rashideen period by addressing all four caliphs and their individual features as well as the characteristics of the caliphate periods. This study comparatively discusses the issues related to Khulafa-e-Rashideen period in the works on this period compiled in Turkey between 1980 and 2000 by examining them in terms of content, language, style, and use of resources.