Development of The Ottoman maritime technology in the sixteenth and seventeenth centuries
Onaltıncı ve onyedinci yüzyıllarda Osmanlı denizcilik teknolojisindeki gelişme
- Tez No: 597815
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAYHAN ORBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Tarih, Marine, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, denizcilik teknolojisi, kalyon, kadırga, denizcilik tarihi, The Ottoman Empire, maritime technology, galleon, galley, maritime history
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tez, 16. ve 17. yüzyıllar boyunca denizcilik teknolojilerinde değişikliklerin yaşandığı, Osmanlının bunların bazılarını takip edip uyarladığı dönemi incelemeyi amaçlar. Tez bu bağlamda Osmanlı'nın kalyon teknolojisine geçiş dönemini esas inceleme konusu olarak ele alır. Osmanlı Devleti'nin denizcilik teknolojilerinde değişimlerin yaşandığı dönemlerdeki konumunun tespitini doğru yapabilmek için“geç kalmışlık”ve“çöküş”bakış açılarından uzak bir incelemenin yapılmasını önerir. Bu sebeple İmparatorluk'un yeni teknolojileri benimseme algısını oluşturan belirli dönüm noktalarına odaklanarak, 17. yüzyıla kadar olan Osmanlı denizcilik serüveni incelenmiştir. Daha sonra ise diğer Erken Modern Çağ devletlerinin donanmalarında yaşanan teknolojik gelişimleri ayrıntılı inceleyerek Osmanlıların yeni teknolojileri benimsemede ve takip etmede yetersiz olmadığı iddia edilmiştir. Tezde, Osmanlı'nın 16. ve 17. yüzyıllarda kürekli gemiler kullanma yönündeki ısrarının bazı siyasi ve askeri nedenleri olduğu savunulmuştur. Sonuç olarak ise, kalyon teknolojisine geçişteki“gecikmenin”esas itibariyle mali kaynaklı olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis aims to study the period of changing maritime technologies during 16th and 17th centuries when the Ottoman Empire followed and adopted some of them. In this regard, the thesis takes the Ottoman transition period to the galleon technology as a main discussion issue. To detect the Ottoman position in the periods of changing maritime technologies properly, the thesis suggests an examination that does not have any belatedness or decline perspectives. In this way, the thesis discusses firstly the Ottoman maritime history until the 17th century by focusing on some cornerstones that had been shaped the perception of the Ottomans towards adopting new technological developments. Then, the thesis also examines the technological changes in the navies of the major early modern seaborne states in detail to suggest that the Ottomans were not incapable in following or adopting recent nautical technologies. In the thesis, certain militarily and political developments are suggested as causes for the Ottoman persistency towards using oar ships during the 16th and 17th centuries. Finally, fiscal condition of the Ottoman Empire is pointed as a primary cause for the possible delay for galleon building in the 17th century.