Devlet tiyatrolarında 2000'li yıllarda sahnelenen Çehov oyunlarının sahne tasarımı bakımından incelenmesi
The investigation of The Çehov games in stage theaters in 2000's in terms of stage design
- Tez No: 597840
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA CANAN BAYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Çehov, Devlet Tiyatroları, Dekor, Sahne Tasarımı, Teknoloji, Chekhov, State Theaters, Stage Design, Décor, Technology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Dramatik Sanatlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Sahne tasarımı, ülkemizde ve dünyada büyük öneme sahiptir. Bir tiyatro oyununun sahnelenme süreci oyunun yönetmen ile başlayan zorlu bir sınavıdır. Bir tiyatro dekorunda önemli olan oyuna hizmet ederek oyunun atmosferini oluşturmaktır. Seyircilerin beğenisine sunulan oyunun dekoru, genelde oyunculardan önce seyirci ile buluşur. Böylece seyirciler, tiyatro salonuna ilk girdikleri andan itibaren, dekor ile ışığın birleşmesiyle oluşan ve oyundan izler taşıyan bu atmosferden oyunun nasıl geçeceğinin gizli bilgisini alırlar. Anton Pavloviç Çehov, zamanının en iyi öykü ve tiyatro oyun yazarlarından biri olarak kabul edilmektedir. Yaşamının son yıllarında değeri daha iyi anlaşılan Çehov oyunlarının sahne tasarımı, çalışmanın ana gövdesini oluşturmaktadır. Dünyaca ünlü bu yazara bir dekoratör (sahne tasarımcısı) olarak bakıldığında çok değişik ve farklı atmosferler ortaya çıkmaktadır. Sahne teknolojisinin ilerlemesiyle beraber, dekoratörler (sahne tasarımcıları) tarafından tasarlanan tiyatro dekorları, çok farklı uzamlar ve atmosferler yaratmıştır; yaratmaya da devam edecektir. Teknolojinin getirdiği olanaklarla sahne tasarımı anlayışı da değişmeye başlamıştır. Çalışmamızda 2000'li yıllarda Devlet Tiyatrolarında, dört ayrı bölgede, dört farklı yönetmenin sahnelediği dört Çehov oyunu (Martı, Üç Kızkardeş, Vanya Dayı, Vişne Bahçesi) sahne tasarımı (dekor) açısından ele alınmış; oyunların sahne tasarımında kullanılan yenilikçi ve klasik ögeler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Stage design has great importance in our country and in the world. The staging process of a play is a tough test which starts with the director of the play. The important thing is that stage design creates the play's atmosphere by serving to the play in a décor of theater. The décor which is seen by the audience generally meets with the audience before the players. When the audience enter the hall, they perceive the atmosphere where is created by merging the décor and the light and contains some clues of the play. Anton Pavlovich Chekhov is considered to be one of the greatest story writers and playwrights of his time. Chekhov whose plays were appreciated in his declining years and the stage design form this thesis's main body. When the issue is considered by a designer and with a famous writer there appears many different atmospheres. We have decided to examine carefully the stage design and Chekhov's long plays which were performed by State Theaters after 2000 in this thesis. Along with the development of technology, the décor of the theater is prepared by the designers create many different atmosphere and extent and it will continue to do that. How do the plays which are performed by State Theaters in the context of Chekhov and the stage design appear and what kind of applications are waiting for us?