Comparison of financial performance of participation and conventional banks using multicriteria methods: Case study in Turkey
Çoklu kriter yöntemiyle kullanılan katılım ve konventyonel bankaların finansal performansının karşılaştırılması: Türkiye'de vaka çalışması
- Tez No: 530859
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Katılım bankaları, Geleneksel bankalar, Finansal Oranlar, Türk bankaları, Çok kriterli karar, MAUT yöntemi, TOPSIS yöntemi, Participation banks, Conventional banks, Financial Ratios, Turkish banks, Multi criteria decision, MAUT method, TOPSIS method
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Katılım bankası, İslami bankacılık sistemi ile uğraşan bir banka iken, geleneksel banka, İslam'da bir günah olan tefecilik kuralına bağlı olarak krediye olan ilgiyi ele almaktadır. Günümüzde İslami bankacılık sistemi, geleneksel bankacılık sistemine alternatif olarak kabul edilmektedir, bu nedenle konvansiyonel ve katılım bankalarının finansal performanslarını karşılaştırmak önemlidir. Bu çalışmada, 3 İslami banka tarafından temsil edilen katılım bankalarının performansının, Türkiye'deki her bir bankanın birden fazla bankanın derecelendirdiği geleneksel bankaların performansı ile, bazı finansal rasyolara bağlı olan MAUT ve TOPSIS yöntemleri kullanılarak çok kriterli veri analizi kullanılarak tek başına sıralanması yoluyla karşılaştırılması amaçlanmıştır. 2011 ile 2015 yılları arasında 5 yıllık süre için yıllık mali raporlardan derlenmiştir; Her bankanın performansını, performanslarına göre en iyi yıldan en kötü yıllara sıralamak; İlk olarak, 5 yıl boyunca her banka için en yaygın beş finansal oran hesaplanmakta, daha sonra MAUT ve TOPSIS yöntemlerini bu göstergelere uygulamaktadır. Diğer bir deyişle, her bir bankanın beş oranına ilişkin olarak, yıllar, eşit ağırlıklı olarak dikkate alınarak TOPSIS ve MAUT yöntemleri kullanılarak en iyi ila en kötü arasında derecelendirilmiştir. Bu araştırmada, her yöntemin hesaplanması iki yaklaşımla gerçekleştirilmiştir; İlk yaklaşım, her banka ile tek başına hesaplanarak, ikinci yaklaşım ise tüm bankalarla birlikte hesaplanmaktır. MAUT yönteminin her bir banka yaklaşımını göz önünde bulundurarak eşit dağıtılmış ağırlık kullanımının sonucu, İslami bankalar için en iyi performansın 2011, geleneksel bankalar için en iyi performans yıllarının 2011 ve 2012 olduğunu göstermektedir. Bütün bankalar yaklaşımı, İslami bankalar için en iyi yıl 2013 iken, geleneksel bankalar için en iyi yıl 2011 ve 2012 olduğunu göstermektedir. Öte yandan, TOPSIS yönteminin, her banka yaklaşımını dikkate alarak eşit dağıtılmış bir şekilde kullanılmasının sonucu, İslami bankalar için en iyi performansın 2011, geleneksel bankalar için en iyi performansın 2011 ve 2014 olduğunu göstermektedir. Tüm bankaları bir arada ele alarak TOPSIS yöntemini kullanarak, İslami bankalar için en iyi yıl 2011 olduğunu, Geleneksel bankalar için en iyi yıl 2011 ve 2012 olduğunu göstermektedir. İki yaklaşımla MAUT ve TOPSIS yöntemlerinde, İslami bankaların en iyi yılının 2011 yılı olduğu, ancak tüm bankaların bir arada olduğu MAUT yönteminde en iyi yıl 2013'tür. Ancak, geleneksel bankalar 2011 yılının en iyi yıllarına sahipler. ve 2012 ancak her bir bankada tek başına yaklaşımla sadece TOPSIS yönteminde, 2012 yerine en iyi yıl 2014'tür. Bu araştırmanın nihai bulguları, her banka yaklaşımı ve tüm bankaların birlikte yaklaşması ile MAUT ve TOPSIS yöntemleri arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermektedir. Ancak, bu sonuç bir dönem veya bir ülke ile ilgili olarak değişebilir. Sonuç, 2011 yılında İslam bankaları için 2011 yılında seçilen bankaların en iyi performansını gösterdi. Geleneksel bankalar için 2011 ve 2012 ve bu yöntemden çok etkilenmedi; Daha fazla sayıda banka, farklı bir dönem veya farklı yöntemler kullanarak farklı bulgular olabilir. Gelecekteki çalışmalar için daha fazla banka, farklı ülke, geniş bir süre veya başka bir yöntem kullanılarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
The participation Bank is the one dealing with Islamic banking system, while the conventional bank deals with the interest in its loan which falls under the rule of usury that is a sin in Islam. Nowadays Islamic banking system is considered as the alternative to the conventional banking system, that's why, it's important to compare the financial performances of conventional and participation banks. This study aims to compare the performance of participation banks represented by 3 Islamic banks with the performance of conventional banks represented by 6 conventional banks in Turkey through ranking each bank alone using multi criteria data analysis using MAUT and TOPSIS methods, which depend on some financial ratios were collected from the annual financial reports, for the period of 5 years during 2011 to 2015; To rank the years from best year to worst year of each bank according to their performance; first the most common five financial ratios are calculated for each banks during 5 years, then applying the MAUT and TOPSIS methods to those indicators. In other words, regarding each bank's five ratios, years were ranked from best to worst using TOPSIS and MAUT methods taking account of equally weighted. In this research, the calculation of each method has been done with two approaches; the first approach is by calculating with each bank alone, while the second approach is by calculating with all banks together. The result of using MAUT method equally distributed weights with considering each bank alone approach shows that the best performance for Islamic banks is 2011, while the years of best performance for conventional banks are 2011 and 2012. According to the results of using MAUT method with considering all banks together approach shows that the best year for Islamic banks is 2013, while the best years for Conventional banks are 2011 and 2012. On the other hand, the result of using TOPSIS method equally distributed weights with considering each bank alone approach shows that the best performance for Islamic banks is 2011, while the years of best performance for conventional banks are 2011 and 2014. According to the results of using TOPSIS method with considering all banks together approach shows that the best year for Islamic banks is 2011, while the best years for Conventional banks are 2011 and 2012. In the MAUT and TOPSIS methods with two approaches, the result of best year of Islamic bank is 2011 but only in MAUT method with all banks together approach, the best year is 2013. However, the Conventional banks have the same best years which are 2011 and 2012 but only in TOPSIS method with each bank alone approach, instead of 2012 the best year is 2014. The final findings of this research use MAUT and TOPSIS methods with each bank approach and all banks together approach. The result showed the best performance of all selected Turkish banks occurred in 2011 for Islamic banks, 2011 and 2012 for Conventional banks, and it is not highly affected by the method is used; it might have different findings using a higher number of banks, a different period, or applying other methods. For future work, it can be considered more number of banks, different country, a wide period of time, or using another method.