İn vitro fertilizasyon tedavi sırasında kadınların uyku durumları ve etkileyen faktörler
Sleep conditions of women an affecting factors during of in vitro fertilization treatment
  1. Tez No: 598013
  2. Yazar: FİGEN SATKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. MERLİNDA ALUŞ TOKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İn vitro fertilizasyon, uyku kalitesi, kadın, In vitro fertilization, sleep quality, female
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: IVF tedavisi gören kadınların uyku durumu ve etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırmamız tanımlayıcı ve kesitsel tipte olup, İzmir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Polikliniği, İrenbe Kadın Hastalıkları ve Doğum Dal Tüp Bebek Merkezi'nin tüp bebek polikliniğine gelen 158 kadın ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri ''Tanıtıcı Bilgi Formu'', ''Pitsburg Uyku Kalite İndeksi'', ''Visüel Analog Skala Stres Formu'' ve ''Tedavi Sürecinde Görülen Fiziksel Belirtiler Listesi'' ile toplanmıştır. Veriler; sayı, yüzde, ortalama, Friedman varyans analizi, Mann-Whitney U testi, spearmen korelasyon analizi, tekrarlı ölçümlerde çift yönlü varyans ile analiz edilmiştir. Bulgular: Tedavi öncesindeki kadınların %70.89'u kötü uyku kalitesine sahip iken, indüksiyon sürecinde kadınların %79.11'i, embriyo transferinden sonraki süreçte ise kadınların %82.91'i kötü uyku kalitesine sahip olduğu saptanmıştır. Tedavinin İndüksiyon-OPU süreci ve ET-Gebelik testi süreçlerinde kadınlarda görülen fiziksel belirtilerden; karında şişkinlik, karın ağrısı, memelerde dolgunluk, bulantı, yorgunluk gibi fiziksel belirtilerin uyku kalitesini azalmasına neden olduğu, kusma, ishal gibi diğer fiziksel belirtiler uyku kalitesini etkilemediği bulunmuştur. Tedavi sürecindeki stres puanının ise tedavi süreci ilerledikçe arttığı ve kadınların uyku kalitesini olumsuz etkilediği saptanmıştır. Sonuç: Kadınların tedavi sürecinde uyku kalitelerinin giderek kötüleştiği belirlenmiştir. Hemşireler çiftlere, uyku kalitesinin infertilite tedavi sürecine etkisi konusunda yetişkin eğitim ilkelerine uygun eğitimler planlamalı ve tedavi sırasında çiftleri uyku kalitesi açısından desteklemelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the sleep factors and the factors affecting IVF treatment. Method: The study was conducted with 158 women who came to the IVF Outpatient Clinic of İzmir Tepecik Training and Research Hospital, İrenbe Obstetrics and Gynecology Department. The data of the study were collected by '' Descriptive Information Form '', ''Pitsburg Sleep Quality Index '', ''Visual Analogue Scale Stress Form '' and '' List of Physical Symptoms During Treatment''. Data; number, percentage, mean, Friedman variance analysis, Mann-Whitney U test, spearmen correlation analysis, repeated measures were analyzed with two-way variance. Findings: While %70.89 of pre-treatment women had poor sleep quality, %79.11 of women during induction process and %82.91 of women after embryo transfer had poor sleep quality. Induction-OPU process and ET-Pregnancy test processes of the treatment included physical symptoms in women; It was pain, fullnes of the breasts, nausea, fatigue cause decrease in sleep quality and other physical symptoms such as vomiting and diarrhea did not affect sleep quality. It was found that the stress score in the treatment process increased ad the treatment process progressed and adversely affected the sleep quality of women. Conclusion: It was determined that sleep quality of women gradually deteriorated during the treatment process. Nurses should plan training for couples in accordance with adult education principles on the effect of sleep quality on infertility treatment process and support couples in terms of sleep quality during treatment.