Sigara ve antioksidan kulanımının IVF başarısı üzerine etkisi nedir?
What is the effect of smoking and antioxidant use on IVF treatment success?
  1. Tez No: 788392
  2. Yazar: PINAR KOÇ TİSKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEVAL ÖZGÜ ERDİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, antioksidan, IVF, gebelik, canlı doğum, Smoking, antioxidant, IVF, pregnancy, live birth
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Sigara ve Antioksidan Kullanımının IVF Tedavi Başarısı Üzerine Etkisi Nedir? Amaç: Bu çalışmada organik sebepli infertilite nedenlerinden farklı olarak yaşam tarzı değişikliklerinden sigara ve antioksidan kullanımının IVF tedavi başarısı ve canlı doğum oranlarına etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya T.C. S.B. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve T.C.S.B.Ü. Ankara Şehir Hastanesi ÜYTEM Kliniğine 2018-2019 yılları arasında başvuran tedavi öncesi ve sırasında sigara ve antioksidan kullanımı dosyalar ile belgelenen, ek patolojisi olmayan 19-45 yaş arası 372 infertil çift dâhil edilmiştir. Bulgular: Çiftlerin %32,1'inde (105 kişi) hiçbiri, %38,5'inde (126 kişi) sadece erkek, %8'inde (26 kişi) sadece kadın, %21,4'ünde (70 kişi) ikisi de sigara kullanmaktaydı. Tedavi öncesi antioksidan kullanımlarına bakıldığında %63,6'sında (208 kişi) hiçbiri, %23,5'inde (77 kişi) sadece erkek, %6,1'inde (20 kişi) sadece kadın, %6,7'sinde (22 kişi) ikisinin de antioksidan kullandığı bulundu. Tedavi sırasında antioksidan kullanımlarına bakıldığında %25,4'ünde (83 kişi) hiçbiri, %9,5'inde (31 kişi) sadece erkek, %48,3'ünde (158 kişi) sadece kadın, %16,8'inde (55 kişi) ikisinin de antioksidan kullandığı tespit edildi. Çiftlerden hiçbirinin sigara kullanmadığı grubun %34,3'ünde (36 kişi), sadece erkeklerin sigara kullandığı grubun %36,5'inde (46 kişi), sadece kadınların sigara kullandığı grubun %34,6'sında (9 kişi), hepsinin sigara kullandığı grubun %27,1'inde (19 kişi) gebelik oluştu. Çiftlerden hiçbirinin sigara kullanmadığı grubun %25,7'sinde (27 kişi), sadece erkeklerin sigara kullandığı grubun %23,8'inde (30 kişi), sadece kadınların sigara kullandığı grubun %30,8'inde (8 kişi), hepsinin sigara kullandığı grubun %12,9'unda (9 kişi) canlı doğum gerçekleşti. Gruplar arasında gebelik ve canlı doğum açısından anlamlı bir farklılık bulunamadı. Çiftlerden hiçbirinin tedavi sırasında antioksidan kullanmadığı grubun %25,3'ünde (21 kişi), sadece erkeklerin antioksidan kullandığı grubun %41,9'unda (13 kişi), sadece kadınların antioksidan kullandığı grubun %32,3'ünde (51 kişi), hepsinin antioksidan kullandığı grubun %45,5'inde (25 kişi) gebelik oluştu. Gruplar arasında gebelik açısından anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Çiftlerden hiçbirinin tedavi öncesi antioksidan kullanmadığı grubun %30,8'inde (64 kişi), sadece erkeklerin antioksidan kullandığı grubun %45,5'inde (35 kişi), sadece kadınların antioksidan kullandığı grubun %15'inde (3 kişi), hepsinin antioksidan kullandığı grubun %36,4'ünde (8 kişi) gebelik oluştu. Sadece erkeklerin tedavi öncesi antioksidan kullandığı grubun diğer gruplara göre gebelik görülme yüzdesi anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,033). Çiftlerden hiçbirinin tedavi öncesi antioksidan kullanmadığı grubun %19,7'sinde (41 kişi), sadece erkeklerin antioksidan kullandığı grubun %35,1'inde (27 kişi), sadece kadınların antioksidan kullandığı grubun %10'unda (2 kişi), hepsinin antioksidan kullandığı grubun %18,2'sinde (4 kişi) canlı doğum gerçekleşti. Sadece erkeklerin tedavi öncesi antioksidan kullandığı grubun diğer gruplara göre canlı doğum görülme yüzdesi anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,020). Sonuç: İnfertilite değerlendirilmesinde kadın ve erkeğe ait faktörlerin irdelenmesi ve nedenlerin değerlendirilmesinin eş zamanlı yapılması önem taşır. Çalışmamızın amacı doğrultusunda çiftleri eş zamanlı olarak, her iki partnerin sigara ve antioksidan kullanımları birlikte değerlendirilmiştir. Çalışmamızda IVF tedavisi için başvuran hastalardan sigara kullanım durumu, tedavi öncesi ve sırasında antioksidan kullanım durumunun IVF başarısı üzerine etkisini öngörmede gruplar arası farklılık saptayamamış olsak da sigara ve antioksidan kullanımın IVF başarısı üzerine mutlak etkisi olduğunu ve bu konuda daha çok araştırma yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT What is the Effect of Smoking and Antioxidant Use on IVF Treatment Success? Aim: In this study, we aimed to investigate the effects of smoking and antioxidant use, which are lifestyle changes, on IVF treatment success and live birth rates, unlike organic causes of infertility. Methods: A total of 372 infertile couples between the ages of 19-45 who applied to T.C. S.B. Zekai Tahir Burak Gynecology Training and Research Hospital and Ankara City Hospital IVF Clinic between 2018-2019 and whose smoking and antioxidant use were documented in their files before and during the treatment, were included. Results: In 32.1% (105 people) none of the couples, 38.5% (126 people) only men, 8% (26 people) only women, 21.4% (70 people) both smoke was using. Considering the pre-treatment antioxidant use, 63.6% (208 people) had none, 23.5% (77 people) only men, 6.1% (20 people) only women, 6.7% ( 22 people) were both found to use antioxidants. Considering the use of antioxidants during treatment, 25.4% (83 people) had none, 9.5% (31 people) only men, 48.3% (158 people) only women, 16.8% ( 55 people) were both found to use antioxidants. In 34.3% (36 persons) of the group in which none of the couples smoked, 36.5% (46 persons) of the male-only group, 34.6% (9 persons) of the female-only group, all smokers pregnancy occurred in 27.1% (19 people) of the group used. In 25.7% (27 people) of the group in which none of the couples smoked, in 23.8% (30 people) in the group in which only men smoked, in 30.8% (8 people) in the group in which only women smoked, 12.9% (9 people) of the group he used had live births. There was no significant difference between the groups in terms of pregnancy and live birth. In 25.3% (21 people) of the group in which none of the couples used antioxidants during treatment, 41.9% (13 people) of the group in which only men used antioxidants, 32.3% (51 people) of the group in which only women used antioxidants. Pregnancy occurred in 45.5% (25 individuals) of the group in which all of them used antioxidants. There was no significant difference between the groups in terms of pregnancy. In 30.8% (64 people) of the group in which none of the couples used antioxidants before treatment, 45.5% (35 people) of the group in which only men used antioxidants, 15% (3 people) of the group in which only women used antioxidants. Pregnancy occurred in 36.4% (8 people) of the group used. Pregnancy rate was found to be significantly higher in the group in which only men used antioxidants before treatment compared to the other groups (p=0.033). In 19.7% (41 people) of the group in which none of the couples used antioxidants before treatment, 35.1% (27 people) of the group that only men used antioxidants, 10% (2 people) of the group in which only women used antioxidants, 18.2% (4 people) of the group he used had live births. The percentage of live birth was found to be significantly higher in the group in which only men used antioxidants before treatment compared to the other groups (p=0.020). Conclusion: In the evaluation of infertility, it is important to examine the factors of men and women and to evaluate the causes simultaneously. For the purpose of our study, cigarette and antioxidant use of both partners were evaluated simultaneously. Although we could not detect any difference between the groups in predicting the effect of smoking status, antioxidant use before and during treatment on IVF success among patients who applied for IVF treatment in our study, we think that smoking and antioxidant use have an absolute effect on IVF success and more research should be done on this subject.