Kur'an'a göre ilahi mesajdan yüz çevirmenin sebep ve sonuçları
The reason and consequences of the ignoring the divine message according to The Qur'an
  1. Tez No: 598053
  2. Yazar: MUHAMMET ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA BİLGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Vahiy, İlahi Mesaj, The Qur'an, Revelation, Divine Message
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
“Kur'an'a Göre İlahi Mesajdan Yüz Çevirmenin Sebep ve Sonuçları”adlı bu tez çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında konunun kapsamı, amacı ve izlenen yöntemler hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, ilahi mesajdan yüz çevirmeyi ifadeden kavramlar ve yüz çevirmenin sebepleri ele alınmıştır. İlahi mesajdan yüz çevirmenin sebepleri de üç ana başlık altında işlenmiştir. 1- Aklı kullanmamak ve araştırmamak ile ilgili sebepler, 2- Kötü karakter ve mizaç ile ilgili sebepler, 3- Çevresel sebepler ve toplumsal baskı unsurları İkinci bölümde, ilahi mesajdan yüz çevirmenin sonuçlarına temas edilmiştir. Bu açıdan konu dünyadaki sonuçlar ve ahretteki neticeler olmak üzere iki alt başlıkta ele alınmıştır. Sonuç kısmında ise, insanlığın ilahi mesajdan yüz çevirmesinin neticesinde ortaya çıkan sonuçlarından ibret almaları gerektiği vurgulanmıştır. İnsanın hem dünyada hem de ahirette bu olumsuz sonuçlara muhatap olmaması için Kur'an-ı Kerimin hayata hâkim kılınması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis called“The Reason and Consequences of the Ignoring the Divine Message according to the Qur'an”consists of an introduction and two chapters. In the introduction, a piece of information is given about the scope, purpose and methods of the subject. In the first chapter, the concepts that express ignoring the divine message and the reasons for ignoring are discussed. The reasons for ignoring the divine message are also discussed under three main headings. 1- Reasons related to not using mind and not researching, 2- Reasons related to poor character and temperament, 3- Environ mental reasons and social pressure elements. In the second chapter, the results of ignoring the divine message are discussed under two general headings: the results in the world and the results in the hereafter. In the conclusion part, it is emphasized that humanity should learn from the results of the ignorance of the divine message. In order to avoid these negative consequences, it has been recommended to make the Qur'an dominate life.