Kadızâde Mehmed İlmî Efendi'nin Nushü'l-Hükkâm adlı eseri (tahlil ve metin)
The Nushü'l-Hükkâm named work of Kadizâde Mehmed Ilmî Efendi (assay and text)
- Tez No: 598117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP AYCİBİN SEYİTKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: kadızÂde mehmed ilmÎ efendi'nin Nushü'l-hükkâm adlı eseri (tahlil ve metin), Sofyalı Kadızâde Mehmed İlmî, Nushü'l Hükkâm, Nasihatnâme, Siyasetnâme
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Sofyalı Kadızâde Mehmed İlmî tarafında kaleme alınan Nushü'l-hükkâm Sebebü'n-nizâm adlı eser, önce Kuyucu Murâd Paşa'ya daha sonra ise Sultân Ahmed'e sunulmuştur. IV. Murâd döneminde ise eser yeniden yazılmıştır. Kur'ân-ı Kerim dayanak kabul edilerek; hadisler, kıssalar manzumeler ile adalet, rüşvet, cömertlik, emaneti ehline vermek gibi pek çok konu ele alınmıştır. Çalışmamızın amacı eserin neşrini yaparak araştırmacıların hizmetine sunmaktır. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde müellifin hayatı ve eserleri, eserin metinde adının geçtiği yerler, telif tarihi, telif sebebi, kime sunulduğu, muhtevası, nüshaların mukayesesi, kaynakları, tesirleri, dil ve üslup özellikleri ile kaynak değeri belirtilmiştir. İkinci bölümde ise eserin neşri yer almıştır.
Özet (Çeviri)
NUSHÜ'L-HÜKKÂM SEBEBÜ'N-NİZÂM ABSTRACT Nushü'l Hükkâm Sebebü'n- nizâm which was written by Sofyalı Kadızâde Mehmed İlmî was first presented to Kuyucu Murâd Pasha and then to Sultân Ahmed. It was rewritten during the reign of Sultân Murâd IV. Koran was accepteol as the base and many subjects; such as justice, bribery, generasity, intrust to cagno cente were discussed in the first chapter. In the second chapter, the work's publishing was presentend.