The use of integrated approach for urban tourism development in İzmir
İzmir de kent turizminin gelişmesi için bütüncül yaklaşımın kullanılması
- Tez No: 598123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTUĞ ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kent Turizmi, Kent Turisti, Turizm Planlaması, Bütüncül Yaklaşım, İzmir, Urban Tourism, Urban Tourist, Tourism Planning, Integrated Approach, Izmir
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Turizm endüstrinin çok yönlü ve hızlı değişen yapısı teknolojik gelişmelerinde katkısıyla son dönemde farklı bir boyut kazanmıştır. En eski turizm çeşitlerinden biri olarak kabul edilen kent turizmi kavramı ise hala günümüz turist seyahatlerinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Turistik destinasyon olarak kentler diğer alternatif destinasyonlara oranla çok daha çeşitli ve ulaşılabilir turist kaynağını barındırmaktadır. Bu kollektif yapısıyla kentlere olan ilgi gün geçtikçe artmış bu potansiyelden yararlanmak isteyen turizmciler ve yerel yönetimler diğer kentlerle olan rekabet ortamından avantajlı çıkabilmek adına çeşitli alt ve üst yapı yatırımları gerçekleştirmişlerdir. Bununla paralel olarak, kent turizmi kavramının içselleştirdiği iş, kongre, kültür, alışveriş, eğlence, sağlık, inanç, gastronomi ve etnik vb. turizm türlerinin aynı anda tek destinasyonda uygulanabilmesi turistler açısından kentlerin birer cazibe merkezi olarak görülmesine neden olmuştur. Bu kapsamda ilerleyen kitlesel turist hareketleri kentlerin günümüz şartlarına uygun turizm planlaması faaliyetlerini de gerekli kılmıştır. Türkiye'nin üçüncü büyük ili olan İzmir, coğrafi yapısı, kültürel mirası ve sosyal yapısı ile çok çeşitli turizm türlerinin uygulanabileceği turistik kaynaklara ve özelliklere sahip bir destinasyondur. Ancak tüm bu özelliklerine rağmen İzmir'in rakip kentlere göre kent turizminde yeterince başarılı ve etkin olamadığı ve kentin hala yeterince ziyaretçi alamadığı görülmektedir. Bu amaçla, bu tez çalışması kapsamında, İzmir de kent turizmin gelişmesi için turizm planlama yaklaşım türlerinden“Bütüncül Yaklaşım”ın kullanılarak kentin mevcut potansiyelinin geliştirilebileceği düşünülmüştür. Bu yaklaşım türünün özü itibariyle destinasyonun turizm planlaması aşamasında tüm sektör paydaşlarının karar alma sürecine etkin bir şekilde katılarak aktif rol alması ön plana çıkmaktadır. Araştırmanın ilk iki bölümünde kent turizmi ve turizm planlaması kavramlarına yer verilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise İzmir'in kent turizmi potansiyeli incelenmiş, İzmir de turizm planlama ve uygulama faaliyetlerinde aktif bir şekilde rol sahibi olan alanında uzman ve deneyimli 21 paydaş ile yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda, İzmir'in kent turizmi potansiyelinin geliştirilmesi için neler yapılabileceği konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The multifaceted and rapidly changing structure of the tourism industry has recently gained a different dimension with the contributions of technological developments. The concept of urban tourism, which is accepted as one of the oldest types of tourism, still constitutes an important part of today's tourist travels. As a tourist destination, cities have a much more diverse and accessible touristic resource than other alternative destinations. The interest in cities has ascended day by day thanks to this collective structure, and tourism professionals and local administrations wishing to profit from this potential have made various infrastructure and superstructure investments in order to benefit from the competitive environment with other cities. In parallel, the fact that different tourism types such as business, congress, culture, shopping, entertainment, health, faith, gastronomy, ethnic and etc., which are internalized by the concept of urban tourism, can be applied in one destination at the same time has caused cities to be seen as attraction centres for tourists. The mass tourism movements that progress in this context have necessitated the tourism planning activities of the cities in accordance with today's conditions. Turkey's third largest province, Izmir, is a tourism destination where various tourism types can be applied with its geographical structure, cultural heritage, social structure, touristic resources and qualifications. However, despite all these features, it is seen that Izmir is not as successful and effective as its rivals in urban tourism and the city still does not receive enough visitors. For this purpose, within the scope of this thesis, it is thought that the existing potential of the city can be improved by using integrated approach, which is one of the tourism planning approaches, for the development of urban tourism in Izmir. Quintessentially, active and effective participation of all the sector stakeholders in the decision-making process of the destination's tourism planning stage is prominent in this approach. In the first two parts of the study, the concepts of urban tourism and tourism planning are discussed. In the third part of the study, the urban tourism potential of Izmir is examined and semi-structured interviews were conducted with 21 experts and experienced stakeholders who are actively involved in tourism planning and implementation activities in Izmir. The data obtained from these interviews were subjected to content analysis. As a result of the research, suggestions on how to enhance the urban tourism potential of Izmir were made.