Ülkemizde özel yetenekli öğrencilerin tanılama sürecinin öğretmen, veli ve öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi
The evaluation of gifted student's diagnostic process according to teacher, parents and student's ideas in our country
- Tez No: 481276
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KURNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel yetenekli, tanılama süreci, görüşme formu, üstün zekâlı, Gifted indivivals, diagnosis process, interview form
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Ülkemizde üzerinde mutabık kalınmış bir tanılama yöntemi yoktur. Mevcut seçme etkinlikleri eğitimci, aile ve öğrenci görüşlerinden bağımsız yürütülmektedir. Bu araştırmanın amacı, ülkemizde özel yetenekli öğrencilerin tanılanması sürecinde yaşanan olumlu-olumsuz yönleri belirleyerek, tanılama sürecinin netleştirilmesine yardımcı olmak, süreç içerisinde ailelerin, öğrencilerin ve öğretmenlerin ihtiyaçlarını belirleyerek onlara destek olmak ve sürecin daha sağlıklı yürümesine katkı sağlayarak bu alandaki eksikliği gidermektir. Bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmaya toplam 228 kişi katılmıştır. Bilim ve Sanat Merkezi(BİLSEM) olan illerdeki süreç içerisinde aktif rol alan sınıf öğretmenlerinin, aday gösterilerek grup tarama sınavına giren öğrencilerin, grup tarama sınavında başarılı olan öğrencilere zekâ testi uygulayan rehber öğretmenlerin, özel yetenekli çocuğa sahip ailelerin ve BİLSEM öğretmenlerinin tanılama sürecine ilişkin görüşleri alınmıştır. Veri toplama aracı olarak sabit form görüşme anketi oluşturulmuştur. Verilerin analizi aşamasında, betimsel analiz ve içerik analizi yöntemi birlikte kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, sınıf öğretmenleri, öğrenci ve velilerin görüşleri birbiriyle örtüşmektedir. Sınıf öğretmenleri özel yeteneklilerle ilgili kapsamlı bir eğitime ihtiyaç duymaktadırlar. Öğrencilerin çoğunluğuna süreçle ilgili yaşlarına uygun olmayan açıklamalar yapılmıştır. Veliler ise yetersiz bilgilendirilmeden ve psikolojik destek alamamaktan yakınmışlardır. BİLSEM öğretmenlerinin çoğunluğu bu kuruma kabulün okul öncesi çağda olması gerektiğini belirtmişlerdir. 6 yaş öncesi üstün zekâlı çocuklarda tanılama sürecinde ülke genelindeki uygulamalarda farklılıklar yaşandığı görülmektedir. Rehber öğretmenlerin çoğunluğu WISC-R testinin uygulamasıyla ilgili olumsuz görüş belirtmişlerdir. WNV testi ile ilgili ise güncel bir testin uygulanmasını olumlu bulmuşlardır. BİLSEM öğretmenleri ve Rehber öğretmenler WNV testinin sözel yönüyle eksik oluşunu eleştirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In our country, there isn't a certain diagnosing method. Existent selecting activities are independent from teacher, family and student's ideas. The general purpose of this resarch is to help clarifying the diagnosis process by determining the positive and negative sides of the process of diagnosing the gifted children in our country, supported them by determining the needs of the students and teachers during this process. The total of 228 people presenting in this research. Students taking group diagnosis test, the guidance teachers conducting the intelligence test, the parentes of the gifted children and teachers at the Science and Art Center during the process were collected. In order to gather data, interview forms containing were filled. During the analysis of the data, the descriptive and content analysis were both used. According to the results of research, teachers need related to the special abilities. The students were informed with inappropriate information which isn't related to their ages by. Parents complain about inadequate information and not taking psychological support. Most of the Science and Art Center teachers say that students must be taken to this establishment in preschool period. The diagnosing process to pre 6 years children, there are some diffrent policies in the country. Taking the teacher's opnions on the test WNV into consideration, they found using a test which was mostly up-to-date. Science and Art Center teachers and guidance teachers, the WNV test criticize because of the defiency of the verbal aspect.