Kardiyak olmayan göğüs ağrısının psikolojik etkenlerle ilişkisi
Relationship between non-cardiac chest pain and psychological factors
  1. Tez No: 598199
  2. Yazar: NURŞİN HİCRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL SAYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kalple ilişkili olmayan göğüs ağrısı, anksiyete, depresyon, aleksitimi, hipokondria, Non-cardiac chest pain, anxiety, depression, alexithymia, hypochondria
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Giriş ve amaç: Dünyada ve farklı kültürel gruplar arasında fiziksel belirtiler, sosyal sorunların ve sıkıntıların en yaygın ifadeleridir ve göğüs ağrısı, tıbbi olarak açıklanamayan fiziksel semptomların en sık görülenlerinden biridir. Göğüs ağrısı kalp hastalığının önemli bir belirtisidir. Koroner anjiyografi, göğüs ağrısı olan hastalar için sıklıkla gereklidir, ancak muayenelerin %20 ila %30'u normal anatomi gösterir. Çoğu zaman, bir organik etiyolojinin zamanla belirlenemediği ve atipik özelliklerle gelenlerde göğüs ağrısı vakaları, öncelikle anksiyete, panik bozukluğu ve depresyon gibi çeşitli spesifik psikiyatrik bozuklukların bir bileşeni veya eşlik eden bir semptomu olarak değerlendirilmelidir. Bu çalışmanın amacı göğüs ağrısı olan koroner anjiografi yapılmış, anjiografi sonucu revaskülarizasyon gerektirmeyen, normal koroner arterleri olan hastaların mevcut göğüs ağrısının psikolojik etkenlerle ilişkisini saptamaktır. Yöntem: Çalışmaya kardiyoloji kliniğine göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran, ancak saptanabilir herhangi bir kalp etiyolojisi olmayan 56 hasta ve 56 sağlıklı birey dahil edildi. Tüm hastalar Sosyodemografik Veri Formu, Vizüel Analog Skala, Toronto Aleksitimi Ölçeği, Bedensel Duyumları Abartma Ölçeği, Whiteley İndeksi, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve DSM-IV Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme kullanılarak değerlendirilmiştir. Normal dağılımın incelenmesi için Shapiro Wilk testi, kategorik verilerin karşılaştırılmasında Ki-kare/Fisher's Exact Testi, sürekli verilerin karşılaştırılmasında ise Independence T testi ve Ancova testleri kullanılmıştır. Ölçekler arası ilişkilerin değerlendirilmesinde Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Hasta/Sağlıklı grubununda belirleyici faktörleri tespit etmek için Çok Değişkenli Lojistik Regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Sosyodemografik veriler incelendiğinde, eğitim düzeyinin, ekonomik durumun ve çalışma oranlarının düşük olması, çekirdek aile ile birlikte yaşama, ailede vefat eden birey bulunması, madde veya ek tıbbi ilaç kullanımı, ek psikiyatrik bozukluk ve diğer sistemlere ait ek tıbbi hastalık bulunmasının hastaların KİOGA (Kalple ilişkili olmayan göğüs ağrısı) grubunda olması yönünde etki gösterdiği, KİOGA grubunda anksiyete, depresyon, aleksitimi ve bedensel duyumları abartma sıklığının anlamlı derecede arttığı belirlenmiştir. Sonuç: Göğüs ağrısı olan hastalarda kardiyolojik olarak açıklanamayan psikiyatrik bozukluk oranları oldukça yüksektir. Bu sonuçlar kalple ilgili olmayan göğüs ağrısı veya açıklanamayan göğüs ağrısı olan hastalarda psikiyatrik değerlendirmelerin önemini göstermektedir. Ek olarak, bu hastaların psikiyatrik profilini anlamak, kalple ilişkili olmayan göğüs ağrısının tedavisine önemli bir katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Physical symptoms are the most common expression of social problems and distress in the world and among different cultural groups, and chest pain is one of the most common physical symptoms that medically unexplained symptoms. Chest pain is important symptom of heart disease. Coronary angiography is often required for patients with chest pain, but 20% to 30% of examinations show normal anatomy. Often, cases of chest pain in those with atypical features of which an organic etiology cannot be determined over time should be considered primarily as a component or a concomitant symptom of various specific psychiatric disorders such as anxiety, panic disorder and depression. The aim of this study was to determine the relationship between current chest pain and psychological factors in patients with chest pain, whose angiography showed normal coronary arteries and therefore did not require revascularisation. Method: Fifty-six patients and fifty-six healthy individuals who presented to the cardiology clinic with chest pain but had no detectable heart etiology were included in the study. All patients were evaluated using Sociodemographic Data Form, Visual Analogue Scale, Toronto Alexithymia Scale, Somatosensory Amplification Scale, Whiteley Index, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, and Structured Clinical Interviewfor DSM-IV Axis I Disorders. Shapiro Wilk test was used for the normal distribution, Chi-square / Fisher's Exact test was used for comparison of categorical data, and Independence T and Ancova tests were used for comparison of continuous data. Pearson correlation analysis was used to evaluate the relationships between scales. Multivariate Logistic Regression analysis was performed to detect the determinant factors in patient/healthy group. Results: When sociodemographic data were analyzed, the factors such as low education level, low economic status, low working rates, living with a nuclear family, the presence of a person who died in the family, the use of drugs or additional medicines, additional psychiatric disorders and other medical diseases of other systems were found to have an effect on patients being in the NCCP (Non-cardiac chest pain) group. Anxiety, depression, alexithymia and amplification of physical sensations were found to be increase significantly in the NCCP group. Conclusion: In patients with chest pain, the rates of psychiatric disorders that cannot be explained cardiologically are quite high. These results indicate the importance of psychiatric evaluations in patients with non-cardiac chest pain or unexplained chest pain. In addition, understanding the psychiatric profile of these patients will make an important contribution to the treatment of chest pain not related to the heart.