Spinopelvik parametrelerin lomber transforaminal epidural steroid enjeksiyonu uygulanan hastalarda ağrı ve fonksiyonellik üzerine etkisi
The effect of spinopelvic parameters on pain and functionality in patients undergoing lumbar transforaminal epidural steroid injections
  1. Tez No: 598200
  2. Yazar: GONCA YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN HAKAN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinopelvik, multifidus, TFESE, kesit alanı ölçümü, Spinopelvic, multifidus, TFESI, cross sectional area
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Spinopelvik parametrelerin lomber transforaminal steroid enjeksiyonu (TFESE) yapılan hastalarda ağrı ve fonksiyonellik üzerine etkisinin değerlendirilmesi, aynı zamanda multifidus kesit alanı ölçümü (KAÖ) ile spinopelvik parametreler arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışma bel ve/veya radiküler ağrısı olan, klinik olarak ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) değerlendirmesinde L4-5 ve L5-S1 seviyelerinden birinde tek taraflı lomber disk hernisine (LDH) bağlı spinal kök basısı olan hastalar alınarak gerçekleştirildi. Hastalar TFESE öncesi, TFESE sonrası 1. saat, 3. hafta ve 3. ayda klinik ve ağrı açısından değerlendirildi. 3. ayda ortalama sayısal değerlendirme skalası (SDS) skorunda TFESE öncesi döneme göre %50 ve üzeri azalma tedavi başarısı olarak belirlendi. Fonksiyonel ve depresif durum İBAS, ODİ ve BDÖ anketleri ile değerlendirildi. Hastaların direk grafilerinden spinopelvik parametrelerin ölçümleri yapıldı. Aynı zamanda MRG'lerinden KAÖ ve MF yağlanma evresi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 58 hasta dahil edildi. İki hasta kontrole gelmemesi nedenli çalışma dışı bırakılırken iki hasta da 3. hafta kontrollerinde kliniklerinin kötüleşmesi nedenli cerrahiye yönlendirildi. Tedavi yanıtına ulaşan hasta oranı %75 idi. SDS, İBAS, ODİ ve BDÖ skorlarının tedaviye yanıt alınamayan grupta anlamlı derecede yüksek olduğu izlendi. TFESE tedavisine yanıt alınan ve alınmayan gruplarda spinopelvik parametre ortalama değerleri benzerdi (p>0,05). Yapılan MF-KAÖ, TMF-KAÖ, rKAÖ, MF-KAÖ/VAÖ ve TMF-KAÖ/VAÖ ölçümlerinde ve kasların yağlı evrelemesinde istatistiksel olarak fark görülmedi (p>0,05). Kas ölçümleri ile spinopelvik parametreler arasında herhangi bir ilişkiye rastlanmadı (p>0,05). Sonuç: LDH nedenli TFESE yapılan hastalarda spinopelvik parametrelerin TFESE sonuçlarına etkisi olmadığı görüldü. LDH'ye bağlı bozulan biyomekanik ve olası kas kesit alanı değişikliklerinin TFESE tedavi başarısı üzerindeki etkisinin değerlendirilebilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The Effect of Spinopelvic Parameters on Pain and Functionality in Patients Undergoing Lumbar Transforaminal Epidural Steroid Injections Objective: To evaluate the effect of spinopelvic parameters on pain and functionality in patients undergoing lumbar TFESI, and, to investigate the relationship between multifidus CSA and spinopelvic parameters. Material and Methot: The study was performed on patients, whose lomber MRI shows unilateral spinal root compression at the L4-5, L5-S1 levels and have lomber and / or radicular pain. Patients were evaluated clinicaly before, a hour, 3 weeks, and 3 months after TFESI and their pains were noted. Succes was determined as the mean NRS score was 50% or more decrease compared to the pre-treatment period at 3 months. Functional and depressive status were evaluated with the IBAS, ODI and BDI questionnaires. Spinopelvic parameters were measured on the patients' X-Rays. At the same time, CSA and MF fatty level were evaluated on MRI images. Results: A total of 58 patients were included in the study. While two patients were excluded from the study due to being lost to follow up, two patients were referred to surgery due to worsening of their symptomsat the third week. The percentage of patients who reached the response from the treatment was 75%. NRS, IBAS, ODI and BDI scores were significantly higher in the group who did not respond to treatment. The spinopelvic parameter mean values were similar in groups with and without response to TFESI treatment (p>0.05). There was no statistically significant difference in the MF-CSA, TMF-CSA, rCSA, MF-CSA/VSA, TMF-CSA/VSA and fat staging of the muscles (p>0.05). There was no correlation between muscle measurements and spinopelvic parameters (p>0.05). Conclusion: Spinopelvic parameters did not have any effect on TFESI results in patients undergoing TFESI. Further studies are needed to assess the effect of LDH-induced impaired biomechanical and possible muscle cross-sectional area changes on TFESE treatment success.