Amediye (Duhok - Irak) yakın çevresinde toprak erozyonu ve kontrol yöntemleri
Soil erosion and control methods in the distict of Amediye (Duhok-Iraq)
- Tez No: 598234
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT DOĞU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Amediye, Duhok, Toprak, Erozyon, Erozyon Kontrol, Amediye, Dohuk, Soil. Erosion, Erosion Control
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziki Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Erozyon, verimli toprakların devamlılığı açısından önemli bir doğal süreçtir. Ancak insanoğlunun doğaya uygunsuz müdahaleleriyle doğal bir süreç olmaktan çıkıp tehlikeli bir doğal afet haline gelmiştir. Dünya çapında her yıl binlerce hektar verimli arazi geri dönüşü olmayacak şekilde tahrip olmaktadır. Coğrafyasının büyük kısmı eğimli ve bol yağış alan Kuzey Irak'taki erozyonun etkinliği tehlikeli boyutlardadır. Bu sebepten ötürü erozyonun bölgesel olarak gerek lokal gerekse genel olarak tanınması, analiz edilmesi ve erozyonun niteliğine göre gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Araştırma şunları amaçlamaktadır; Amediye ve yakın çevresindeki toprak erozyonunun gücünü etkileyen önemli faktörlerin (Fiziki - Beşeri) belirlenmesi, Amediye'deki toprak türlerini belirleyerek fiziksel ve kimyasal özellikleri. Bu çalışma kapsamında erozyon kavramı, erozyonun analiz yöntemleri ve erozyona karşı alınabilecek önlemler, gerek yerli gerekse dünya literatürü üzerinden incelenmiştir. Erozyon kontrolü, kavramı, çeşitleri ve temel mekanizmaları anlatılmış; erozyon analiz ve tahmin yöntemleri anlatılmış ve mevcut toprak örneklari üzerinden irdelemesi yapılmıştır. Amediye ilçesi Kuzey Irak bölgesinde yer alan ve Duhok iline bağlıdır. Amediye'de erozyon ve erozyon türleri açıklanarak; bir arazinin erozyona uğraması için toprağın mutlaka taşınmasının gerekli olmadığı açıklanmaktadır. Bazı türlerinde ise aşınma bir yıldan diğerine fark edilemeyecek mertebede olabilmekte ve bu kadarı d hi zamanla ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Vaktinde müdahale II edilmemesi halinde etkinliğini belli mertebenin üzerine çıkaran erozyonun kontrolü, zamanında yapılabilecek basit müdahalelerle kıyaslandığında sonraki aşamalarında çok ciddi mali yükler getirebilmektedir. Erozyonun kontrol altına alınmaması halinde topraklarımız hızla kaybının geri dönüşü olmayacak şekildeolacaktır. Bu noktadan sonra ne kadar madd gücünüzün olduğunun bir önemi yoktur çünkü kaybın geri kazanımı mümkün değildir. Bölgenin fiziki coğrafya özelliklerini bilmek çok önemli bir konudur. Arc GİS 10.4.1 yazılımı ile bölgenin doğal yapısını iyi bir şekilde inceleme fırsatı elde ettik. Bununla beraber erozyon kontrol yöntemleri ve özellikle Amediye İlçesin'de erozyon iyi bir şekilde belirlendi ve Amediye İçesin'de insan faktörü erozyonun oluşmasında en büyük etkenlerden biridir. Ağaçların konutlar için kullanılması veya toprağın tarım faaliyetlerinde yanlış kullanımı, ilkel metodların kullanımı, hayvanların rastgele beslenmesi, özellikle 1957 – 2017 yılları arasında istatistiklere göre nüfusun hızlı artışı gibi etkenler Amediye İlçesinde toprak erozyonu üzerindeki ana faktörlerdir. Bu çalışmada erozyonun kontrolü üzerinde durulmuştur. Erozyon kontrolünde birinci adım erozyon kontrol planının oluşturulmasıdır. Bir erozyon kontrol planının hazırlanması ciddi bir saha araştırması gerektirmektedir. Erozyondan korunma, rüzg rın, yağmurun, sel suyunun ve orman yangınının etkilerinden sonra, açığa çıkan toprağın korunmasında hayati bir öneme sahiptir. Bunun nedeni sahadaki erozyon sorununun ve etkinliğinin doğru tanımlanması, erozyon kontrol maliyetlerini ciddi oranda düşürecektir.
Özet (Çeviri)
Erosion is an important natural process for surviving productive lands. Soil erosion became a dangerous catastrophe ınstead of being a natural process due to an inappropriate human being interferes with nature. Each year, thousands of hectares of productive land ruin all over the world. The erosion level is in a danger in the north of Iraq due to the climate especially the high level of rain, and slope. That ıs why identification or analyzing of erosion in local or in a wider manner, and getting appropriate erosion control measures is necessary. The research aims to; Determine the important factors (nature - human) that affect the strength of soil erosion in Amediye, and also to Determıne the physical and chemical properties of soil ın Amediye. In this study, the concept of erosion, the methods of analysis of erosion and the measures that can be taken against erosion have been examined through both local and world literature. Erosion control, concept, types and basic mechanisms, erosion analysis, and estimation methods are explained. The Amediye district is located in the north of Iraq. After explaınıng the concept of erosıon and ıts types, It appeared that the water erosion was the main factor for eroding the soil in Amediye district. Some types of erossıon can be unnoticeable from one year to the next, and this can lead to serious problems over time. The control of erosion, which increases its effectiveness above a certain level if it is not intervened in time, can create very serious financial burdens in later stages compared to simple interventions. If the erosion is not controlled, our land will be rapidly irreversible. From this point on, no matter how much material power you have, it is not possible to recover the loss. IV Knowing the physical geography characteristics of the region is a very important issue. Arc GIS 10.4.1 software had been used to examine the natural structure of the region in a good way. However, erosion control methods, especially erosion in the Amediyi district were well determined and the human factor was one of the biggest factors in erosion formation in the Amediyi district. Factors such as the use of trees for burning in daily need, especially in the winter season, misuse of soil in agricultural activities, the use of primitive methods, the random feeding of animals, and the rapid increase of population. According to statistics between 1957 and 2017, these factors were the maın reseasons for soil erosion in the district of Amediye. In this study, the control of erosion is emphasized. The first step in erosion control is the creation of an erosion control plan. The preparation of an erosion control plan requires serious field research. Erosion protection is vital for the protection of soil released after the effects of wind, rain, and floodwater and forest fire. The reason for this is the correct identification of the erosion problem and its effectiveness in the field, which will significantly reduce erosion control costs.