Guherîn di̇ asta dengsazîyê de -wek mînak devera Amêdîyê -
Fonolojik değişim-Amıdy örneğin
  1. Tez No: 594462
  2. Yazar: TAHSEEN MAMO AZIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESİM SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Fonolojik Değişiklikler, Ses, Harf, Fonem, Sesli Harf, Ünlü Harf, Asimilasyon, Disimilayon, Phonological Changes, Sound, Letter, Phoneme, Consonant, Vowel, Assimilation, Dissimilation. Quantity of Page: 90
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yaşadığımız dünyanin içinde normalde doğal olayların sesleri ve yaratıkların dinlenmesi gibi birçok ses duyarız. Burada ses kavramının amacı, çevreden duyduğumuz doğal sesleri değil, insanların ürettikleri sesler ise birincil amacı ifade eder.İnsanın çok çeşitli fonetik sesleri vardır, her dil, konuşulduğu çevreden özel sesler alır. Ses, konuşmaya katılımı esasen üretken dil birimi olan, insanlar tarafından kullanıldığında, dil birimidir; belirli nedenlerden dolayı bazı değişikliklerden geçiyorlar.Bu değişiklikler iki türe ayrılır: birinci sebep politik, coğrafi, dini ve göçmenlik gibi dilsel değildir.İkincisi, daha güçlü, hızlı konuşma ve tekrarlama yasası gibi dilsel olanıdır. Yukarıda belirtilen sebepler fonolojik düzeyde değişikliklere yol açmaktadır.Bu fonolojik değişiklikler aşağıdaki gibidir: asimilasyon, disimilasyon, ihmal, takas etme ve ekleme. Bu değişiklikler doğal olarak kabul edilir, çünkü dilin en sade tanımında bilindiği gibi birbirini anlamanın en kolay yoludur. Dolayısıyla, bu tür fonolojik değişiklikler meydana geldiğinde, dilin amacını ve mesajını etkilemezler. Dilbilimciler ve normal insanlar bu değişim fenomenini normal olarak kabul ederler. Bu araştırma, Kürtçenin fonolojik değişimlerinin seviyelerine ilişkin olarak yapılmıştır ve çalışmamızda, fonolojik seviyedeki değişiklik olgusunu doğru bir şekilde açıkladık. Bu sesler nasıl değişti? Ve bu değişikliklerin nedenleri neler? Sesbilimsel değişimlere göre, kelimenin doğal anlamı değişmez. Çalışmamızın sonuçlarını daha da doğrulamak için, Amedy bölgesi halkının konuşma örneklerinden aldık. iv
Özet (Çeviri)
In the world we live in, we normally hear many sounds such as the sounds of natural phenomena and the tapping of creatures. Here the purpose of the concept of sound does not embody natural sounds we happen to hear from the surrounding, but the primary purpose if the voices produced by human beings. There are a great variety of phonetic sounds of human beings; every language adopts specific sounds from the environment it is spoken in. Sound is the unit of language the involvement of which in speech becomes the fundamentally productive unit of language, when these sounds are used by people; they undergo some changes due to some specific reasons. These changes are categorized into two types: the first reason is non-linguistic such as political, geographical, religious, and immigrating reasons. The second is linguistic one such as law of the stronger, rapid speaking, and repetition. The aforementioned reasons lead to changes at the phonological level. These phonological changes are as follow: assimilation, dissimilation, omition, swapping, and addition. These changes are deemed natural because, as it is known in the plainest definition of language, it is the easiest way to understand one another. Thus, when such phonological changes occûr, they do not influence the aim and message of the language. Linguists and normal people consider this phenomenon of change typically normal. This investigation has been conducted on the levels of phonological changes of Kurdish language, and in our study, we have accûrately explained the phenomenon of the changes at the phonological level. How have these sounds changed? And what are the reasons behinds these changes? Accûrding to the vi phonological changes, the natural meaning of the word does not change. To further certify the results of our study, we have taken samples of speech of the people of Amedy district.