Provincia Iudea'da Zealot hareketi
The Zealot Movement in Provincia Iudea
- Tez No: 598258
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Zealotlar, Sicarii, Kudüs, Iudaea, Iosephus, Roma, Yahudi İsyanı, Dördüncü Felsefe, Yahudilik, Zealots, Sicarii, Jerusalem, Iudaea, Iosephus, Rome, Jewish Revolt, The Fourth Philosophy, Judaism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 386
Özet
Zealot hareketi, Provincia Iudaea'da Roma egemenliğine karşı isyan eden radikal Yahudilerin hareketidir. Iudaea'nın seksen yıllık bağımsızlık deneyiminin ardından Roma hakimiyetine girişi, ilk andan itibaren Yahudilerin tepkisiyle karşılanmış; bölgenin eyaletleştirilip doğrudan Roma yönetimine bağlanmasıyla birlikte ise; Zealot hareketi de şekillenmeye başlamıştır. Hareketin içerisindeki birbirinden farklı Roma karşıtı grupların faaliyetleriyle, bölgede isyan ve karışıklıklar giderek artmıştır. Romalı valiler ve yönetici sınıftan Yahudiler ise bu karışıklıkları çözmede yetersiz kalmış, hatta çoğu kez sorunları daha da artırmışlardır. Sonunda M.S. 66 yılında, radikal Yahudilerin imparatora günlük kurban sunularını durdurma kararıyla isyan resmen başlamış; isyana müdahale eden Syria valisi Cestius'un ordusunun hezimete uğramasıyla birlikte ise; Roma ile topyekün bir savaş halini almıştır. Vespasianus'un komutasında Iudaea kontrol altına alınırken; isyanın merkezi olan Kudüs'e ise Zealotlar hakim olmuştur. Roma'nın kendi içindeki imparatorluk krizi sayesinde Zealotlar dört yıl boyunca Kudüs'te hakimiyetlerini sürdürmüş; bu süreçte bir yandan birbirleriyle savaşıp, diğer yandan ise Roma'dan bağımsız bir Yahudi devletinin temellerini atmışlardır. M.S. 70 yılında Titus'un kuşatması sonucunda ise, Yahudilerin kutsal Tapınağı yakılmış ve Kudüs düşmüştür. Bu çalışmada, Makabilerin bağımsızlık mücadesinden başlanarak incelenen tarihsel süreçte, Zealot hareketinin doğuşu ve hareketi oluşturan grupların yapısı ve dinamikleri ortaya konmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Zealots movement is the movement of the radical Jews who rebelled against the Roman Empire in Provincia Iudaea. After eighty years of independence, Iudaea's entry under the Roman rule met with the reaction of the Jews from the very first moment. With the region being turned into a province and under the direct rule of Rome; The Zealot movement also started to take shape and with the activities of different anti-Roman groups, sedition and turmoil gradually increased. The Roman governors and the Jewish ruling class were inadequate to solve these conflicts; instead, many times they have even increased the problems. Finally in 66 A.D.; with the radical Jews' decision to terminate daily sacrifices to the emperor, the revolt officially begun. And with the defeat of the army of Cestius, the governor of Syria, who came to supress the revolt; the situation turned into a total war with Rome. While under the command of Vespasian, Iudaea was taken under control; Jerusalem, the center of the rebellion, was dominated by the Zealots. Due to the emperor crisis of Rome, the Zealots continued to rule in Jerusalem for four years, during the fight with each other and laid the foundations of an independent Jewish state. Then, as a result of the siege of Titus in 70 A.D., the holy Temple of the Jews was burned and Jerusalem fell. In this thesis, in company with the historical process starting from the Maccabees' fight for independence; the emergence of the Zealot movement and the structure and dynamics of the groups that make up the movement are examined.