1200-1450 seyahatnamelerinde Anadolu
Anatolia in 1200-1450 traveles
- Tez No: 598259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA BAŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Anadolu, Seyyah, Seyahat, Gezgin, Anatolia, Itinerant, Itinerary, Traveler
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada 1200 ve 1450 tarihleri arasında Anadolu'yu ziyaret etmiş seyyahlar tarafından kaleme alınmış seyahatnamelerde Anadolu ve söz konusu topraklarda yaşayan Türkler hakkında seyyahların vermiş olduğu bilgiler incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde 1200 ve 1450 tarihleri arasında Anadolu'yu ziyaret etmiş seyyahlar ve seyahatnameleri, seyyahların Anadolu'ya seyahat etme sebepleri ve seyyahların seyahatleri esnasında kullandıkları güzergâhlar incelenmiştir. İkinci bölümde Anadolu şehirleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümün 1200 ve 1450 tarihler arasındaki seyahatnamelere göre Anadolu'da dini kültür öğeleri adlı ana başlık altında seyyahların dini kültür öğeleri hakkında vermiş olduğu bilgiler değerlendirilerek incelenmeye çalışılmıştır. Dördüncü bölümün 1200 ve 1450 tarihleri arasındaki seyahatnamelere göre Anadolu'da sosyal hayat adlı ana başlık altında ise Anadolu'da kadının toplum hayatındaki konumu, Türklerin yaylak ve kışlak hayatı, Türk yemek kültürü gibi konular seyyahların seyahatnamelerinde vermiş olduğu bilgiler değerlendirilmeye çalışılmıştır. Beşinci bölümün 1200 ve 1450 tarihleri arasındaki seyahatnamelere göre Anadolu'da iktisadi hayat adlı ana başlık altında dokumacılık, madencilik, ziraat ve hayvancılık konuları alt başlıklarında seyahatnamelerde verilmiş olan bilgiler değerlendirilerek incelenmeye çalışılmıştır. Altıncı bölümde ise söz konusu tarihler arasında Anadolu'nun kültürel hayat konusu seyyahların seyahatnamelerinde vermiş olduğu bilgiler değerlendirilerek ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which was prepared as a master thesis, it was tried to examine the information given by the travelers about Anatolia and the Turks living in these lands in the travelogues written by travelers who visited Anatolia between 1200 and 1450. The study consists of six chapters. In the first part of the study, travelers who visited Anatolia between 1200 and 1450 and their travelogues, reasons for traveling to Anatolia and the routes used by travelers during their travels were examined. In the second part, information about Anatolian cities is given. According to the travel chapters of the third chapter between 1200 and 1450, the information given by the travelers about religious cultural elements under the main title of religious culture elements in Anatolia was evaluated and examined. According to the travel chapters of the fourth chapter, between 1200 and 1450, social life in Anatolia the position of women in the life of society in Anatolia, the life of the Turks, plateau and barracks in Turkish travel culture, the information given in the travelogues of the traveler. According to the travel chapters of the fifth chapter between 1200 and 1450, the information given in the travel chapters under the headings of weaving, mining, agriculture and animal husbandry under the main title of economic life in Anatolia was evaluated and examined. In the sixth chapter, chapter, the cultural life of Anatolia between these dates is discussed and evaluated.