Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezinin geçerliliğinin panel veri analiziyle sınanması: Seçilmiş ülkeler uygulaması
Testing the validity of the Environmental Kuznets Curve Hypothesis using panel data analysis: Selected countries application
- Tez No: 598386
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZİYA ÇAĞLAR YURTTANÇIKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çevre Kirliliği, Ekonomik Büyüme, Çevresel Kuznets Eğrisi, Environmental Pollution, Economic Growth, Environmental Kuznets Curve
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tezin amacı, Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezinin geçerliliğini seçilmiş ülkeler grubu örneğinde panel veri analiziyle sınamaktır. Bu amaçla çalışmada Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezi açıklanarak, çevre kirliliği ile ekonomik değişkenler arasındaki etkileşime ilişkin tartışmalara yer verilmektedir. Uygulama bölümünde 1980 – 2014 dönemi için 27 OECD üyesi ülkeden oluşan seçilmiş ülke grubuna yönelik panel veri analizi yapılmıştır. Ampirik uygulamadan elde edilen bulgulara göre çevre kirliliği, ekonomik büyüme, dışa açıklık ve enerji tüketimi arasında eşbütünleşme ilişkisi saptanmıştır. Uzun dönem eşbütünleşme katsayı tahmini yapılarak hipotezin geçerli olup olmadığı değerlendirilmiştir. Katsayı tahmininden elde edilen sonuçlar araştırma dönemi için seçilmiş ülke grubunda Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezinin geçerli olmadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is testing the validity of the Environmental Kuznets Curve Hypothesis for selected countries group using panel data analysis. For this purpose, the Environmental Kuznets Curve Hypothesis is explained and discussions about the interaction between environmental pollution and economic variables are included. In the application section, panel data analysis was conducted for the selected country group of 27 OECD member countries for the period 1980-2014. According to the findings obtained from the empirical application, the cointegration relationship between environmental pollution, economic growth, openness and energy consumption has been determined 1980-2014. Long-run cointegrated coefficient estimation was performed to determine whether the hypothesis was valid or not. The results obtained from the coefficient estimation show that the Environmental Kuznets Curve Hypothesis is not valid in the selected country group for the research period.