Şâfiî mezhebinde evliliğin sona ermesi ve Hanefî mezhebiyle mukâyesesi
Termination of marriage in the Shafi'i sect, and itscomparison with Hanafi sect
- Tez No: 598388
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUAMMER VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Talâk, Şâfiî Mezhebi, Hanefî Mezhebi, Mukâyese, Talak, Shafi'i sect, Hanafi sect, comparison
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada, İslâm hukuk ekollerinden Şâfiî mezhebine göre evlenmenin sonlandırılması şekillerinden talâk, hul', zıhâr, îlâ ve liân konuları ele alınmıştır. Bu konularda Şâfiî ve Hanefi mezhepleri arasında en önemli görünen ihtilaflı meseleler arasında mukayese yapılmıştır. Yapılan mukayeseler sonucu bazı meselelerde Şâfiî, bazılarında ise Hanefi mezhebi tercih edilmiştir. Bu tercihler yapılırken İslâmın genel prensipleri, Osmanlı Aile Hukuk Kararnâmesi ve Ahval'ı Şahsiyye kitapları dikkate alınmıştır. İki mezhebin ihtilaf kaynağı, delillerin farklı yorumlanması olup, mezhebi taassuptan uzak olduğu tespit edilmiştir. Çalışama esnasında genel olarak ilk dönem fıkıh kitaplarından yararlanmakla beraber tefsir ve hadis kitaplarından da istifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, issues such as talak, hul ', zihâr, îlâ and liân, which are one of the forms of termination of marriage according to Shafi'i sect of Islamic law schools, were discussed. These issues were compared between the Shafi'i and Hanafi sects among the most controversial issues that are considered most important. As a result of comparisons, Shafi'i sect was preferred in some issues and Hanefi sect was preferred in others. While making these preferences, general principles of Islam, Ottoman Family Law Decree and contemporary Ahval'ahsahsiyye books were taken into consideration. The source of the disputes between the two sects was determined that the method of Appeal was different from the evidence and that the sect was far from taassup. During the study, the first period of fiqh books were used in general, but also Tafsir and Hadith books were used.