Bilateral adrenal insidentalomalar MEN 1 ya da MEN 4 bileşeni olabilir mi?
Can bilateral adrenal insidentalomas be A MEN 1 or MEN 4 component?
- Tez No: 598389
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÜNÜBOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bilateral adrenal adenom, MEN 1, MEN 4, Bilateral adrenal adenoma, MEN 1, MEN 4
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Adrenal insidentalomalar sık olup %10-15 bilateral görülmektedir. Adrenal insidentalomaların tam olarak nedenleri ortaya konulamamıştır. Çoklu endokrin bez tümörlerinde multiple endokrin neoplazilerin (MEN) olabileceği bilinmektedir. MEN 1'li ve MEN 4'lü hastalarda adrenokortikal tümörler görülebilmektedir. Literatür taramasında, bilateral adrenal adenomlu hastalarda MEN 1 ve MEN 4 açısından değerlendirme yapan çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada, çoklu endokrin tümörü olması nedeniyle bilateral adrenal insidentaloma saptanan hastalarda, etiyopatogenezde MEN 1 ya da MEN 4 geninde mutasyon olup olmadığının araştırılması amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı'nda Mart 2017-Aralık 2018 tarihleri arasında polikliniğe başvuran ve çalışmaya dahil edilmeyi kabul eden 63 bilateral adrenal insidentaloma hastası, kontrol grubu olarak 40 unilateral adrenal insidentaloma hastası ile 10 sağlıklı birey alındı. MEN 1 ve MEN 4 geninde mutasyon analizi yapıldı. Bulgular SPSS 18'e kaydedilerek istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: Bilateral adrenal insidentaloması olan hastaların yaş ortalaması 59.7110.42 olup kontrol grupları ile benzerdi (p>0.05). Çalışmamızda bilateral adrenal adenomlu hastaların %11.67'sinde, tek taraflı adrenal adenomlu hastaların %5'inde, toplam 100 adrenal adenomlu hastanın %9'unda eşlik eden farklı bir endokrin tümör mevcuttu. Bilateral ve tek taraflı adrenal adenomlu hastaların hiçbirinde MEN 1 geninde mutasyon saptanmadı. Bilateral adrenal adenomlu hastaların %53.3'ünde CDKN1B:c.326T>G (p.Val109Gly) rs2066827 tek nükleotid polimorfizmi (SNP) saptandı. Tek taraflı adenomlu hastalarda ve sağlıklı kontrol grubunda aynı mutasyon oranları benzerdi. Bilateral adrenal adenomlu hastaların %5'inde tek taraflı adenomlu hastaların da %5'inde SNP homozigot olup sağlıklı kontrol grubunda homozigot SNP yoktu. Sonuç: Çalışmamızda adrenal adenomlu hastalarda %9 eşlik eden farklı bir endokrin tümör saptadık. Hiçbir hastada MEN 1 geninde mutasyon saptanmadı. MEN 4 geninde saptanan rs2066827 SNP, veri tabanlarında benign mutasyon olarak yorumlanmıştır. Ancak CDKN1B:c.326T>G (p.Val109Gly) rs2066827 homozigot SNP daha önce literatürde normal popülasyonda bildirilmemiş olup adrenal adenomlu hastalarda saptanması, mutasyonun adrenal adenomla birlikteliği açısından araştırılmasının önemli olacağını düşündürmektedir. Ayrıca adrenal adenoma eşlik eden farklı bir endokrin tümörü olan hastaların MEN 1 ve 4 geninde mutasyon saptanmasa bile MEN komponentleri açısından yakın izlenmesinin uygun olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Adrenal incidentalomas are common and 10-15% bilateral. The exact causes of adrenal incidentalomas have not been established. It is known that multiple endocrine neoplasms (MEN) may occur in multiple endocrine gland tumors. Adrenocortical tumors can be seen in MEN 1 and MEN 4 patients. In the literature review, there are no studies evaluating MEN 1 and MEN 4 in patients with bilateral adrenal adenoma. In this study, we aimed to investigate the presence of mutations in MEN 1 or MEN 4 gene in etiopathogenesis in patients with bilateral adrenal incidentaloma due to multiple endocrine tumors. Methods: This study included 63 bilateral adrenal incidentaloma patients admitted to the outpatient clinic of Adnan Menderes University Faculty of Medicine Department of Endocrinology and Metabolic Diseases between March 2017 and December 2018 and 40 unilateral adrenal incidentaloma patients and 10 healthy individuals. Mutation analysis of MEN 1 and MEN 4 genes. Results were recorded in SPSS 18 and statistical analyzes were performed. Results: Mean age of patients with bilateral adrenal incidentaloma was 59.71±10.42 and was similar to the control groups (p>0,05). In our study, 11.67% of patients with bilateral adrenal adenoma, 5% of patients with unilateral adrenal adenoma, 9% of 100 patients with adrenal adenoma had a different endocrine tumor. No mutation was detected in the MEN 1 gene in any of the patients with bilateral and unilateral adrenal adenomas. Single nucleotid polymorphism (SNP) was detected in 53,3% of patients with bilateral adrenal adenoma. The same mutation rates were similar in patients with unilateral adenoma and in the healthy control groups. In 5% of patients with bilateral adrenal adenoma, 5% of patients with unilateral adenoma were homozygous for SNP and there was no homozygous SNP in healthy controls. Conclusion: In our study, we found a different endocrine tumor accompanying 9% of patients with adrenal adenoma. There was no mutation in MEN 1 gene. Rs2066827 SNP detected in MEN 4 gene was interpreted as benign mutation in databases. However, CDKN1B:c.326T>G(p.Val109Gly) rs2066827 homozygous SNP has not previously been reported in the normal population in the literature and its detection in patients with adrenal adenoma suggests that it is important to investigate the association of mutation with adrenal adenoma. We also suggest that patients with a different endocrine tumor assaciated with adrenal adenoma should be closely monitored for MEN components even if no mutations are detected in the MEN 1 and MEN 4 genes.