Uluslararası işletmelerde küreselleşme ve kültür faktörünü avantaja çevirmenin bir yolu olarak kültürel farklılıkların yönetimi
Management of cultural differences as a way to promote globalization and culture factors in international companies
  1. Tez No: 598478
  2. Yazar: ASENA ZENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürel Farklılık, Uluslararası İşletmeler, Yönetim, Culture, Cultural Diversity, International Business, Management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın amacı, küreselleşme etkisiyle daha da belirgin hale gelen kültürel farklılıkların işletmeler açısından önemini somut bir örnek üzerinden analiz etmektir. Araştırma, uluslararası işletmelerde kültürel farklılıklar yönetimini avantaja çeviren uluslararası bir işletme olan Mc Donald's üzerine ampirik bir araştırmadır. Günümüzde işletmelerin çoğu kültürel farklılıkların yönetimi konusunda yeterli bilgi birikimine sahip değillerdir. Oysaki günümüzün yönetim anlayışı, işletmelerde kurumsallığın yaygınlaştırması ve etkinliğin arttırılması adına, kültürel farklılıkların dikkatlice analizini gerektirmektedir. Bu çerçevede çalışmada; Mc Donald's restoran zincirinin Trabzon'daki şubelerinin kültürel farklılık yönetimine bakış biçimleri, kültürel farklılık yönetimine ilişkin uygulamaları (farklılık yaratmak adına ne yaptıkları) ve bu yaptırımların Trabzon özelindeki özellikleri ile Trabzon Mc Donald's şubelerinin iş görenlerinin kültürel farklılıkları bir avantaja çevirmek konusuna ilişkin hassasiyetleri incelenmiştir. İşletmelerin artık uluslararası alanda daha fazla faaliyet göstermesini, küreselleşen dünyasının önde gelen getirileri arasında sıralayabilmek mümkündür. Küreselleşme etkisinin doğal bir sonucu olarak ulaşım ve iletişim imkânlarını artırmıştır. Ancak uluslararası işletmeler pazarlama ve tutundurma faaliyetlerini etkin bir biçimde yerine getirebilmek için ticaret faaliyetini gösterdiği bölge, pazar yahut sektörlerin kültürünü iyi kavramak zorundadırlar. Bu bağlamda, pazarı iyice analiz ederek ve müşteri portföyünü bu analizler sonucunda belirleyerek en uygun stratejiyi geliştirmek durumundadırlar. İşletmeler pazarda hayatta kalabilmek, ortalamanın üzerinde kar elde etmek ve sürekliliğini sağlamak için ticari faaliyetlere başlamadan önce gerekli kültür araştırmalarını gerçekleştirmeli ve hatta gelen ticari faaliyetlerini kültürel farklılıklara bağlı olarak bölgesel veya sektörel olarak değiştirme yoluna giderek pazara uyumlu hale getirmelidirler. Bunları yapmayan işletmelerin kaderi kültür uyuşmazlığı sonucu pazarlardan çekilmek zorunda kalan uluslararası firmalardan farklı olmayacaktır. Uluslararası işletmecilik maliyeti yüksek bir iştir. Kültür farklılıkları göz ardı etmek işletmelerde ciddi manada mali zararlara yol açabilir. Bu durumun yaşanmaması için, uluslararası işletmeler piyasa atılımını gerçekleştirmeden önce kültür konulu analiz ve araştırmalarını yeterli düzeyde yapmasının ve eğer ticari faaliyet göstereceği pazar yeni ve daha önce tanımlanmamışsa daha önce bu pazarda faaliyet göstermiş uzman stratejistlerden destek almasının uygun olacağı değerlendirilmektedir. .
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the importance of cultural differences that are becoming more evident with the effect of globalization on the basis of a concrete example. The study is an empirical research on Mc Donald's, an international enterprise that turns cultural diversity management into advantage in international enterprises. Today, most of the enterprises do not have enough knowledge about the management of cultural differences whereas, today's management approach requires a careful analysis of cultural differences in order to increase the efficiency of institutionalization in enterprises. In this regard, the study examines; how the branches of the Mc Donald's restaurant chain in Trabzon look at cultural diversity management, what is their practices on cultural difference management, what they do in order to create a difference, and the characteristics of these practices. It is now possible to list the activities of the enterprises in the international arena among the leading yields of the globalized world. As a natural consequence of globalization, transportation and communication opportunities have increased. However, in order to fulfill their marketing and promotion activities effectively, they have to comprehend the culture of the region, market or sectors in which they operate. In this context, international enterprises need to develop the most appropriate strategies by thoroughly analyzing the market and determining the customer portfolio as a result of these analyzes. In order to survive in the marketplace, achieve above average profit, and to ensure continuity, the enterprises must conduct the necessary cultural studies and even adapt its commercial activities to the market by changing regionally or sectorial depending on cultural differences. The fate of the enterprises that do not do this will not be different from the international firms that have to withdraw from the markets as a result of cultural disagreement. International business is a costly business. Ignoring cultural differences can cause serious financial losses in enterprises. In order to avoid this situation, it is evaluated that international enterprises should conduct their research and analysis on culture before the market launch, and if the market in which it will operate is new and has not been defined before, it should get support from expert strategists who have been active in this market.