Farklı taşıma frekanslarının limon ve şeftalideki fiziko-mekaniksel özelliklere etkisi
Effect of the different transportation frequencies on the physico-mechanical properties of lemon and peach
- Tez No: 598678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SEÇKİN ADAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Limon, Şeftali, Taşıma, Fiziko-Mekaniksel Özellikler, Lemon, Peach, Transportation, Physico-Mechanical Properties
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada farklı taşıma frekanslarının (5 Hz, 10 Hz ve 15 Hz) limon ve şeftalinin fiziko-mekaniksel ve fizikokimyasal özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Depolama süresince ortalama geometrik çap, yüzey alanı, hacim, enerji absorpsiyonu, mekanik histerizis, elastiklik derecesi, sertlik, elastiklik modülü, deformasyon enerjisi, deformasyon hacmi, pH, suda çözünür kuru madde (SÇKM), renk ve küf gelişimi gibi parametreler analiz edilmiştir. Çalışmamızda; depolama boyunca taşıma frekansının artmasıyla hem şeftali hem de limon örneklerinde enerji absorpsiyonu, mekanik histerizis ve deformasyon hacminde artış; ortalama geometrik çap, yüzey alanı, hacim, elastiklik derecesi, sertlik, elastiklik modülü ve deformasyon enerjisinde ise azalış gözlenmiştir. Fizikokimyasal özellikler bakımından ise pH ve SÇKM değerlerinde artış, parlaklık (L*) parametresinde ise azalış gözlenmektedir. Küf gelişimi ise depolama süresince artmaktadır. Genel olarak limonlarda 10-15 Hz taşıma frekansları arasında fark bulunmamış olup, bu uygulamalar ise 5 Hz'den farklı bulunmuştur. Şeftalilerde ise tüm uygulamalar arasında istatistiksel farklılık bulunmakta olup, en fazla hasar ve küflenme 15 Hz uygulanan örneklerde gözlenmiştir. Bu uygulamayı sırasıyla 10 Hz ve 5 Hz uygulamaları takip etmektedir. Sonuç olarak taşıma frekansının artması limon ve şeftalide mekanik zararlanmaların artmasına neden olmuştur. Farklı taşıma frekanslarının şeftali ve limon üzerinde farklı etkilere sahip olması ise; şeftalinin depolama süresince daha hassas yapısından dolayı, tekstürel değişmelere daha açık olmasından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of different transportation frequencies (5 Hz, 10 Hz and 15 Hz) on the physico-mechanical and physico-chemical properties of lemon and peach were investigated. During the storage, mean geometric diameter, surface area, volume, energy absorption, mechanical hysteresis, degree of elasticity, hardness, modulus of elasticity, deformation energy, deformation volume, pH, total soluble solid (TSS), color and mold growth parameters were analyzed. In our study; energy absorption, mechanical hysteresis and deformation volume were increased in both peach and lemon samples while mean geometric diameter, surface area, volume, elasticity, hardness, elasticity modulus and deformation energy were decreased. pH and TSS parameters increased whereas lightness (L*) parameter decreased regarding to physicochemical properties of peach and lemon. Mold growth increased during storage. No differences were found between 10-15 Hz frequencies in lemon whereas 5 Hz were statistically different. All the frequencies were statistically different in peach samples. Most damage and mold growth were observed in the peach treated with 15 Hz frequencies followed by 10 Hz and 5 Hz. As a result, it can be concluded that the increase in the transportation frequency resulted more mechanical damage in the lemon and peach. Different transport frequencies had different effects on peach and lemon due to the more sensitive structure of peach and their highly susceptible properties to textural changes.