Yeni bir fenolik oligomerin sentezi ve polipropilen stabilizasyonunda katkı maddesi olarak kullanımı
The synthesis of a new phenolic oligomer and its usage in polypropylene stabilization as additive
- Tez No: 598754
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Enzimatik Polimerizasyon, Horse Radish Peroksidaz, Oksidasyon Başlama Sıcaklığı, Oksidasyon Başlama Süresi, Termal Dayanıklılık, Polipropilen, Enzymatic Polymerization, Horse Radish Peroxidase, Oxidation Onset Temperature, Oxidation Initial Time, Thermal Stability, Polypropylene
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, 5 aminosalisilik asit (ASA) monomerinin dioksan/fosfat tamponu içerisinde enzimatik polimerizasyonu gerçekleştirildi. Polimerizasyon için enzim olarak horse radish peroksidaz (HRP) ve oksidant olarak hidrojen peroksit (H2O2) kullanıldı. Elde edilen polimerizasyon ürününün karakterizasyonu ultraviole görünür bölge spektroskopisi (UV-GB), fourier transform infrared spektroskopisi (FT-IR), proton nükleer manyetik rezonans (1H-NMR), karbon nükleer manyetik rezonans (13C-NMR), flouresans, termogravimetrik analiz (TGA), diferansiyel taramalı kalorimetri (DSC) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) analizleri ile gerçekleştirildi. Polimerik ürünün mol kütlesi; jel geçirgenlik kromatografisi analizi ile belirlendi ve karışımın oligomerik yapılardan oluştuğu belirlendi. Elde edilen ürünün (OASA), ticari olarak temin edilen (İzmir Aliaga rafinerisinden) polipropilene (PP) katkı maddesi olarak kullanımı ile PP'nin ısısal dayanıma karşı gösterdiği direnç izlendi. Bunun için oksidasyon başlama süresi ve oksidasyon başlama sıcaklığındaki değişimleri incelendi. Farklı karıştırma oranında hazırlanan OASA/PP karışımlarındaki oksidasyon başlama sıcaklığı (OOT) ve oksidasyon başlama süresi (OIT) değerlerindeki değişimin izlenmesiyle katkı maddelerinin ısısal dayanım üzerindeki etkisi belirlendi. Sonuçlar literatür verileri ile karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, enzymatic polymerization of 5 aminosalicylic acid (ASA) monomers in dioxane / phospahte buffer was carried out. For polymerization, Horse Radish Peroxidase (HRP) and H2O2 were used. The characterization of the resulting polymerization product was carried out by UV-vis, FTIR, 1HNMR, 13CNMR, fluorescence, thermogravimetric analyses (TG), and scanning electron microscope (SEM) analyzes. The molar mass of the polymeric product was determined by gel permeation chromatography analysis and it was understood that the mixture consisted of oligomeric structures. The OASA was used as an additive for commercially available polypropylene (supplied from Izmir Aliaga refinery) and the thermal stabilities of the OASA/PP mixtures were determined. For this, the changings in oxidation induction time (OIT) and oxidation onset temperature (OOT) obtained by differential scanning calorimetry (DSC) were followed. The effects of additives amounts on thermal resistance of OASA/PP mixtures were followed by determining OOT ve OIT values. The results were evaluated by comparing with the literature data.