Kıyı alanları ve mesire alanlarının niteliksel ve niceliksel bağlantısının sorgulanması: Küçüksu ve Göksu mesire alanları
Examining the qualitative and quantitative relation between coastal areas and recreation areas: Kucuksu and Goksu recreation areas
  1. Tez No: 598816
  2. Yazar: AYŞE KEVSER İSMAİLOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: kıyı, kentsel kıyı, Boğaziçi kıyı alanı, tarihi mesire alanı, Küçüksu ve Göksu mesire alanı, coastal, urban coast, Bosporus coastal area, historical recreation areas, Kucuksu and Goksu recreation areas
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Mekan Organizasyonu ve Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
İstanbul'un en önemli simgelerinden biri Boğaziçi alanıdır. Boğaziçi alanında kentsel kıyı mekanı tanımı, klasik kıyı kavramından farklılaşarak yere özgü bir nitelik kazanmaktadır. İstanbul'da kıyı mekanı yalılar, rıhtımlar, sahil sarayları, manzara noktaları, mesire alanları, korular ve kıyıya bağlanan yeşil alanlardan oluşan siluet değerlerini kapsamaktadır. Tarihi mesire alanları, Boğaziçi alanında tarihi siluet değerlerinden ve kıyı mekanını oluşturan en önemli ögelerden biridir. Tarih boyunca, mesire alanları çeşitli işlevlerle, sosyal hayatın bir parçası olmuş ve yoğun olarak kullanılmıştır. Ancak günümüzde mesire alanları niteliksel ve niceliksel olarak bazı kayıplara uğramıştır. Çalışmadaki temel amaç; Kentsel kıyı alanında yer alan tarihi mesire alanlarının, Boğaziçi kentsel kıyı alanı için öneminin vurgulanması, tarihi mesire alanlarının kıyı ile ilişkisinin saptanması ve mesire alanlarının korunmasında ve potansiyellerinin değerlendirilmesinde, planlama disiplininin ve kıyı ile olan ilişkisinin öneminin irdelenmesidir. Çalışmanın hipotezi ise; Tarihi Boğaziçi Mesire alanlarının özgün niteliklerinin korunması ve günümüze kadar yaşatılması gerçekleşmemiş olup mesire alanlarının kaybedilmiş niteliklerinden birisi kıyı-mesire alanı ilişkisidir. Kıyı mesire alanı ilişkisinin kesilmesi ve mevcut planlama süreci, mesire alanlarının nitelik ve özelliklerinin kaybına yol açmıştır. Çalışma kapsamında araştırma alanı olarak Boğaziçi Anadolu yakasında bulunan tarihi mesire alanları ve Küçüksu ve Göksu Mesire Alanları üzerinden bir inceleme yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda Mesire alanlarının kıyı ile olan bağlantısının niteliksel ve niceliksel olarak kayıplara uğradığı saptanmıştır. Kıyı ile olan bağlantının yeniden sağlanmasının önemi belirtilmiş ve önerilerde bulunulmuştur. Boğaziçi alanının özgün değeri olan mesire alanlarının sahip oldukları potansiyelin, günümüz rekreatif ihtiyaçlarına uygun olarak ve kıyı ile bağlantısının sağlanarak özgün değerini kaybetmeden değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Bosporus area is one of the most important symbols of Istanbul. The definition of the urban coastal area in the Bosporus differs from the classical concept of the coast and acquires a site-specific quality. In Istanbul, coastal areas include important elements of the city skyline such as mansions, wharves, coastal palaces, scenery spots, recreation areas, groves and green areas connected to the shore. Historical recreation areas are among the most important elements of the historic skyline and coastal areas in the Bosporus. Throughout history, recreation areas have been used extensively as a part of social life with various functions. Today, however, recreation areas have lost some value in terms of quality and quantity. The main purpose of this study is to emphasize the importance of historical recreation areas in the urban coastal area of the Bosporus, to determine the relationship between the historical recreation areas and coastal areas, and to evaluate the importance of this relationship for the protection of recreation areas and to utilize their potential. The hypothesis of the study is that the original characteristics of the historical Bosporus recreation areas have not been protected and maintained, and one of the lost qualities of the recreation areas is the relationship between the coastal and recreational areas. The interruption of the connection between coastal areas and recreation areas, the urban planning process led to the loss of the quality and characteristics in recreation areas. Within the scope of the study, historical recreation areas on the Anatolian side of the Bosporus were examined, in addition to Kucuksu and Goksu Recreation Areas. As a result of the study, it was determined that the connection of the recreation areas with the coast suffered qualitative and quantitative losses. The importance of re-establishing the connection with the coast has been indicated and recommendations have been made. It has been concluded that the potential of the recreation areas specific to the Bosporus should be evaluated in accordance with the current recreational needs and their original value by re-establishing the connection with the coastal areas.