Evaluation of efl course book 'Traveller Elementary' from the perspectives of instructors and university students
Öğretim görevlilerinin ve üniversite öğrencilerinin bakış açısından İngilizce yabancı dil dersi kitabı 'Traveller Elementary'in değerlendirilmesi
  1. Tez No: 598842
  2. Yazar: NARİN ÖZİŞLER
  3. Danışmanlar: DR. KÜRŞAT CESUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders Kitabı Değerlendirme, Metodoloji ve Dil İçeriği, Dil Becerileri, Pratiklik, Konu, Sosyal ve Kültürel Değerler, Course book Evaluation, Methodology and Language Content, Language Skills, Practicality, Topic, Social and Cultural Values
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ndeki öğretim görevlilerinin ve üniversite birinci sınıf öğrencilerinin bakış açısından 'Traveller' isimli ders kitabının etkinliğini değerlendirmeye çalışmaktadır. Bu çalışma hem nicel hem de nitel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ders kitabı hakkında veri toplamak için, öğrencilerin bakış açılarını ve öğretim görevlilerinin görüşlerini; yöntem ve dil içeriği, dil becerileri, pratikliği, konu, sosyal ve kültürel değerler açısından değerlendirmek için iki araç kullanılmıştır. Başka bir deyişle, veriler nicel ve nitel olarak analiz edilmiştir. Anket, Zorunlu İngilizce dil dersine devam eden 380 üniversite birinci sınıf öğrencisine uygulanmıştır ve öğretim görevlilerinin ders kitabı hakkındaki değerlendirmelerini, gözlemlerini, inançlarını, önerilerini almak için görüşme belgeleri derinlemesine incelenmiştir. Ayrıca, bu çalışma öğrencilerin başarılarının ve bölümlerinin algılarında anlamlı bir fark yaratıp yaratmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Öğrencilerin bakış açılarından elde edilen sonuçlar, 3'ün altında ortalama değer olmadığı için, 'Traveller' ders kitabının yöntem ve dil içeriği, dil becerileri, pratiklik, konu, sosyal ve kültürel değerler açısından orta derecede yeterli olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak öğretim görevlileri ders kitabının dil becerileri, pratiklik, sosyal ve kültürel değerler gibi bazı yönlerini zayıf bulmuşlardır. Ayrıca, bulgular daha yüksek başarı puanına sahip öğrencilerin ders kitabıyla ilgili olumlu algıları olduğunu ve farklı bölümlerdeki öğrencilerin ders kitabını farklı algıladıklarını göstermektedir. Çalışma sonuçlarına göre, ders kitabı ne tamamen yetersizdir, ne de mükemmel şekilde yeterlidir. Araştırma bulguları ışığında, İngiliz Dili Eğitimi için önerilerde bulunulmuştur. Bunlardan bazıları şöyledir: Materyal yazarlarının çeşitli şekillerde hazırlanmış, çeşitli alıştırmalar ve aktiviteler sunması gerektiği önerilmiştir. Bu sayede, öğretim görevlileri, öğrencilerin ihtiyaçlarını ve ilgilerini karşılayabilmek için en uygun olanı kullanabilirler. Ayrıca, materyal yazarları sosyal ve kültürel değerlere daha duyarlı olabilirler ve üniversitelerin, öğretim görevlilerinin ve öğrencilerin periyodik olarak düşüncelerini alabilirler. Diğer taraftan, öğretim görevlileri, öğrencilerin yeterlilik seviyelerini ve ihtiyaçlarını, ders kitaplarını seçmeden önce belirlemelidirler. Bunun için, ders kitabının değerlendirilmesi ile ilgili araştırmalar yapabilirler. Son olarak ise, araştırmacıların dil eğitimi alanında kapsamlı bir araştırma yapmalarını kolaylaştırmak için daha fazla araştırma önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research study attempts to assess the efficacy of an elementary course book titled“Traveller”from the viewpoints of the instructors and university first year students at Faculty of Education at Çanakkale Onsekiz Mart University. This study was carried using both quantitative and qualitative research methods. Two instruments were utilized in order to collect data; students' questionnaire and instructors' interview to get in-depth evaluation in terms of methodology and language content, language skills, practicality, topic, social and cultural values. In other words, the data were analyzed quantitatively and qualitatively. The Questionnaire was administered to 380 university first year students who attend Compulsory English Language Course, and instructors' interview papers were examined deeply to get their evaluations, observations, beliefs, and suggestions on the course book. Also, this study aims to find out whether students' success scores and departments create a significant difference in their perceptions or not. From the students' perspectives, results reveal that the course book 'Traveller' is moderately efficient in terms of methodology and language content, language skills, practicality, topic, social and cultural values since there is no mean value under 3 in total. However, instructors find some parts of the course book weak; especially some aspects of language skills, practicality, social and cultural values. Additionally, findings indicate that successful students reflect positive perceptions, and students from different departments perceive the book differently. The study results reveal that the course book is neither completely insufficient nor perfectly adequate. Based on the research findings, a number of recommendations are made for improving ELT. Some of them can be summarized as following: Material writers can provide variety of exercises and activities which are prepared in various forms so that instructors can use the most suitable one in order to fulfill learners' needs and interests. Also, material writers can be more sensitive to social and cultural values, and they can periodically get thoughts of universities, instructors and students. Instructors, on the other hand, should recognize students' proficiency levels and needs before choosing course books. Thus, they can conduct superficial research about evaluation of the course book. Ultimately, suggestions for further research have been represented to facilitate researchers to carry out a thorough search in the field of language education.