6360 sayılı yasa sonrası kapatılan belde belediyelerinde hizmette etkinlik ve verimlilik sorunsalı: Kahramanmaraş ili Göksun ilçesi örneği
The problem of efficiency and efficiency in service in the municipalities closed after the law no. 6360: example of Göksun district of kahramanmaras province
  1. Tez No: 598864
  2. Yazar: ÖZNUR KÜPELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZ BELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belediye, 6360 Sayılı Yasa, Büyükşehir Belediyesi, Municipality, Lawnumber 6360, Big City Municipality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kamu hizmetlerinin yürütülmesinde hizmette etkinliğin ve verimliliğin sağlanması amacıyla 2012 yılında yayınlanan, 2014-30 Mart seçimleriyle yürürlüğe giren 6360 sayılı yasa birçok yenilikleri de beraberinde getirmiştir. 6360 sayılı yasayla 14 il büyükşehir belediyesi statüsüne geçmiş, 27 yeni ilçe kurulmuş, büyükşehir belediyesi kurulan 14 ildeki il özel idareleri ve belde belediyelerinin ve köylerin tüzel kişilikleri kaldırılarak mahalleye dönüştürülmüştür. 6360 sayılı yasaya bağlı olarak büyükşehir belediyesi statüsüne geçen illerden bir tanesi de Kahramanmaraş'tır. Bu araştırmada Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesine bağlı kapatılan belde belediyelerinde, hizmetin kapatılmadan öncesi ve sonrası ne durumda olduğu Bozhüyük, Değirmendere ve Taşoluk mahallelerinde yapılan alan araştırması ile ölçülmeye çalışılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda belde belediyelerinin kapatılmasından sonra mahallelere sunulan hizmetten genel olarak memnun olunduğu görülmüştür. Hizmetler tek tek incelendiğinde yaşanan sorunlar daha belirgin olmaktadır ve mahalle halkının herhangi bir sorun karşısında ilçe belediyesinden sorunlarını anlatabilecek birilerini bulmakta zorlandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Providing the aim for law services to be conducted effectively and productivity published in the year 2012, coming into force with the 2014-30 March election the law 6360 has brought many new innovations with it. With the law 6360 has come 14 provinces have moved to big city municipality status, 27 new districts have been saved, the 14provinces that established big city municipality got special authorities andtown municipality and the villages legal personalities have neem removed and has been changed to a neighbourhood. One of the provinces that got the big city municipality status connecting to the law 6360 was Kahramanmaras. In this research a district connected to Kahramanmaras, Goksun town municipality got closed, before and after the shutdown of the services Bozhuyuk, Degirmendere and Tasoluk neighbourhoods tried to get measured by area research. The result after the research from the closure of town municipality, ıt was seen that the neighboorhoods were generally happy with the services provided. The problems that occurs while examining the services one by one have been more evident and has been identified that the people of the neighbourhood have had problems speaking to someone from the province municipality when they have a problem.