Yaygın din eğitiminde çalışan Kuran kursu öğreticilerinin sınıf yönetimi algıları
Employees in religious education The Kur'an teachers class management perceptions
- Tez No: 598872
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP CENGİZ AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaygın Eğitim, Din Eğitimi, Din Eğitim Bilimi, Yaygın Din Eğitimi, Kur'an Kursları, Kur'an Kursu öğreticisi, Sınıf Yönetimi, Non-Formal Education, Religious Education, Religious Education Science, Qur'an Courses, Qur'an Course Instructor, ClassroomManagement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı; yaygın eğitimde çalışan Kur'ân kursu öğreticilerinin sınıf yönetimi algılarının, belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı, İstanbul ili Bahçelievler İlçesindeki 45 Kur'ân kursunda hizmet veren 149 öğretici oluşturmaktadır. Araştırmada;“Kur'an Kursu Öğreticilerinin Sınıf Yönetimine İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi Ölçeği”araştırmacı tarafından oluşturularak kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik tekniklerin yanısıra,“Tek Yönlü Varyans Analizi”,“F”kullanılarak yaygın eğitimde çalışan Kur'ân kursu öğreticilerinin sınıf yönetimi algıları, yaş, mesleki deneyim, hizmet içi eğitim ve formasyon alma durumlarına göre araştırılmıştır. Yaygın din eğitiminde çalışan Kur'an Kursu Öğreticilerinin Sınıf Yönetimine İlişkin Görüşleri Puanları Formasyon Eğitimi Alma Durumuyla ilişkisi bağımsız gruplar t testi analizi neticesinde etkisinin büyüklüğü 0,45 olduğu görülmüştür. Kur'an Kursu öğreticilerinin sınıf yönetimine ilişkin görüşleri puanlarının“Mesleki Deneyimle”ilişkilisi Mann Whitney U kullanılarak araştırılmıştır. Analiz sonucunda ölçekten ve alt boyutlarından elde edilen puanlarda grupların aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Kur'an Kursu öğreticilerinin sınıf yönetimine ilişkin görüşleri“Hizmetiçi Eğitim”alma durumu değişkeniniyle ilişkisi araştırma verileri analiz sonuçlarına göre ölçeğin toplam puanı, motivasyon alt boyut puanları, iletişim alt boyut puanları ve disiplin alt boyutu puanında grupların aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Yapılan ikili karşılaştırmalar sonucunda 18-35 yaş aralığında olan Kur'an Kursu öğreticileri ile 46 yaş ve üzeri olan Kur'an Kursu öğreticileri arasında 18-35 ve 36-45 yaş aralığında olan Kur'an Kursu öğreticileri lehine istatistiki olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur ve bu farklılığın düşük etki düzeyinde olduğu söylenebilir. Kur'an Kursu Öğreticilerinin Sınıf Yönetimine İlişkin Görüşleri Ölçeği puanının“mezuniyet”değişenince manalı fark olup olmadığını anlamak gayesiyle (ANOVA) gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda ölçekten ve alt boyutlarından elde edilen puanlarda grubun aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Yaygın din eğitiminde mezuniyet durumu etkili değildir. Öğrencilerin Kur'an Kurslarında öğrenmek istedikleri konular MEB'a bağlı okullarda seçmeli ders olarak verilerek ayrıca Kur'an Kurslarına olan ihtiyaç giderilebilir. Kur'an Kursları alanında sınıf yönetimi çalışmaları arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this course is to determine the classroom management perceptions of the Qur'an course teachers working in non-formal education and their status regarding the methods and techniques used in the process of religious education. The sample of the study consists of 149 instructors serving in 45 Qur'an courses in Bahçelievler District of Istanbul Province in 2018-2019 academic year. In the study;“Evaluation of the Views of the Quran Course Teachers on Classroom Management Scale ”was created and used by the researcher. In addition to descriptive statistical techniques,“One Way Analysis of Variance”and“F”were used in the analysis of the data. Views of the Qur'an Course Teachers working in non-formal religious education on Classroom Management Scores As a result of independent groups t-test analysis, the magnitude of the effect was found to be 0.45. The relation of the Qur'an Course teachers' views on classroom management with“Professional Experience was investigated using Mann Whitney U. As a result of the analysis, the difference between the arithmetic means of the groups in the scores obtained from the scale and its sub-dimensions was not statistically significant. According to the results of the research data analysis, the difference between the total scores of the scale, the motivation subscale scores, the communication subscale scores and the disciplinary subscale scores of the groups were not statistically significant. As a result of the paired comparisons, a statistically significant difference was found in favor of the Qur'an Course instructors between 18-35 and 36-45 years in favor of the Qur'an Course instructors in the age range of 18-35 and the Qur'an course teachers in the age of 46 and over. it can be said that this difference is at low impact level. The views of the Qur'an Course Instructors on Classroom Management Scale (ANOVA) were used to determine whether there was any meaningful difference when the score of ”graduation" changed. As a result of the analysis, the difference between the arithmetic means of the groups in the scores obtained from the scale and its sub-dimensions was not statistically significant. Graduation status is not effective in non-formal religious education. The subjects that the students want to learn in Quran Courses can be given as elective courses in schools affiliated to MEB and the need for Quran Courses can be met. Classroom management studies in the field of Quran Courses should be increased.